Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Futuristická čtyřkolka s 18 koly má neuvěřitelnou prostupnost terénem!

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Finská společnost 18 Wheels se pochlubila prototypem, který si hravě poradí s velkými kameny i kmenem přes cestu.

Pro ATV, tedy All-Terrain Vehicle, se v Česku vžilo označení čtyřkolka, finská společnost 18 Wheels se ovšem rozhodla posunout tento koncept na zcela novou úroveň. Ve snaze vytvořit vozidlo s vysokou prostupností terénu, které by ale nepoškodilo podklad, totiž společnost vytvořila futuristicky vypadající osmnáctikolku. A odtud také název 18 Wheels.

Projekt se začal rodit v roce 2021, v následujícím roce pak společnost postavila první prototyp, na kterém si chtěla ověřit správnost svých hypotéz a ověřit jeho funkčnost. Jak je z videa patrné, stroj je vybaven osmnácti koly se specifickým zavěšením, přičemž každé kolo je osazeno vlastním elektromotorem.

Video se připravuje ...

Specifický podvozek pak dovoluje překonávat překážky vysoké kolem 20 centimetrů bez nutnosti zpomalit. Osmnáctikolka tak bez problému překoná pole s velkými kameny i kmen stromu spadlého přes cestu. Motory jsou navíc utěsněny a nevadí jim ani jízda vodou.

Díky rozložení hmotnosti na 18 kol by navíc nemělo docházet k poškození podkladu, jak je tomu běžné například u offroadů nebo klasických čtyřkolek. Problém by pak neměla představovat ani jízda po písku.

Po otestování prvního prototypu se společnost pustila do vývoje druhé verze osmnáctikolky, která by měla dostat sofistikovanější podvozek, stále schopný překonávat překážky vysoké až 200 mm, nebo nový systém řízení. Finální konstrukci si pak společnost nechala patentovat v EU.

Na výrobě osmnáctikolky se již pracuje a představení se očekává v tomto roce. Na bližší informace si ještě budeme muset počkat, v rámci udržitelnosti ale novinka (kromě elektrického pohonu a minimálního poškození podkladu) slibuje i využívání recyklovaných materiálů.

V praxi by měl být stroj využitelný na všech typech terénu, za širokého spektra teplot a ve všech sezónách. Jeho uplatnění se pak vyloženě nabízí například u horských záchranářů.

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Doporučujeme

26. 7. 2023 23:49
čtyřkolka ?
I futuristická čtyřkolka by měl mít čtyři kola. Tohle je osmnáctikolka.