Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Geely bude známé londýnské taxíky prodávat v Číně

Dan Vořechovský
Diskuze (7)
Tradiční londýnské černé taxíky se sice vyvážejí i do zahraničí a tak se s nimi můžete svézt nejen v Londýně. Od roku 2008 se výrazněji rozšíří i ve velkých čínských městech, neboť čínská automobilka Geely oznámila, že je hodlá prodávat na domácím trhu.

Čínská automobilka Geely, která vyráběla ještě v 80. letech minulého století ledničky, patří mezi několik ambiciozních čínských automobilek, které chtějí v dohledné době proniknout na vyspělé zahraniční trhy. Minulý rok na podzim uzavřela tato čínská automobilka dohodu s britskou firmou Manganese Bronze Holdings o vytvoření společného podniku na výrobu známých londýnských „black cabs“ (černých taxíků). Číňané nyní potvrdili, že plánují nový model TX4 od roku 2008 prodávat i na domácím čínském trhu a následně také vyvážet do jiných zemí.

Geely v této souvislosti uvedlo, že výrobní náklady tohoto modelu je možné snížit přinejmenším o polovinu a podle toho také stejně radikálně snížit cenu. Nové taxi ze společného podniku představila automobilka tento týden vybraným taxikářům v Hong Kongu, kam se budou taxíky také vyvážet. Kapacita společného podniku činí celkem čtyřicet tisíc automobilů ročně, přičemž samotných taxíků bude moci být ročně vyrobeno až deset tisíc kusů a kromě tradiční černé barvy budou k dispozici v dalších zhruba deseti barvách. Cena za model z čínsko-britské továrny zatím nebyla stanovena (modely taxíku TX4 vyrobené v Británii se prodávají za 79 350 dolarů, tedy cca 1,7 milionu korun).

Zkrátka nepřijde ani výrobní divize britské Manganese Bronze London Taxi International, která si smluvně zajistila levné čínské díly. Britové tak na nákladech, podle svého marketingové ředitele pro mezinárodní trhy Matthewa Cheyneho, ušetří mezi 40 až 50 procenty. London Taxi International vyrobila v loňském roce 2 850 taxíků, přičemž „pár kusů“ se dostalo i na zahraniční trhy.

Dan Vořechovský
Diskuze (7)
29. 5. 2007 09:55
Re: cena
Ta cena je hodně "sebevědomá"... >:-[] :no:
29. 5. 2007 09:16
Čínský drak
přelétne s bílé ledničky na černý anglický taxík...cenu a určitě kvalitu sníží na polovic a je vyděláno,jak jednoduché :-O