Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Geely má novou luxusní značku. Koncept nezapře inspiraci v Porsche Taycan

Filip Melich
Diskuze (0)

Automobilové novinky v Číně nepřestávají růst jako houby po dešti. Geely představilo novou řadu prémiových modelů Galaxy. Koncept Light nápadně připomíná Porsche Taycan.

Velká čínská automobilová skupina Zhejiang Geely Holding Group má prsty jak v samotné značce Geely, tak ve značkách jako Zeekr, Lotus, Smart nebo Volvo. Aby to nebylo tak jednoduché, tak automobilka Geely jako taková nyní představila novou luxusní řadu vozidel, kterou bude označovat jménem Galaxy. Plánem pro Geely Galaxy je produkce prémiových hybridních a plně elektrických vozidel.

Video se připravuje ...

Během následujících dvou let má Geely Galaxy uvést hned sedm vozidel, z čehož čtyři budou hybridní a tři čistě elektrická. Již letos má na domácí trh vstoupit trojice modelů, a to dva hybridy a jeden elektromobil. Hybridy bude zastupovat SUV L7 a sedan L6, přičemž čínští zákazníci se jich dočkají ve druhém a třetím čtvrtletí. Elektrické Galaxy E8 se začne prodávat ve čtvrtém kvartálu letošního roku.

Všechny plug-in hybridy značky budou stát na platformě E-CMA, kterou Geely vyvinulo ve spolupráci s Volvem, tudíž je už nyní základem vozů jako Volvo XC40 Recharge nebo Polestar 2. V případě elektrických modelů se očekává, že využijí upravenou podobu platformy SEA, jež je používána ve vozech Smart #1 a Lotus Eletre.

Geely pro řadu Galaxy přislíbilo nové technologie, kterým říká Aegis, Nordthor 8848 a Galaxy N-OS. Aegis je systém pro ochranu akumulátorů, jenž má nejen prodloužit jejich životnost až o 20 %, ale také je ochránit při nárazech nebo předpovídat situace, kdy baterie generuje více tepla, než které dokáže rozptýlit.

Nordthor 8848 je název plug-in hybridního pohonného systému, který díky prediktivní funkci dokáže lépe pracovat s energií, což se má rovnat úsporám až 15 %. Například výše zmiňované SUV L7 má díky tomu jezdit zhruba za 4,3 litry paliva na 100 kilometrů. Galaxy N-OS je pak operační systém s čipem Qualcomm Snapdragon 8155 a schopností provádět výpočty v cloudu.

Video se připravuje ...

Nové Geely Galaxy L7 bylo již představeno v rámci prezentace značky – jedná se o bílé a stříbrné SUV v galerii. Kromě něj byl představen elektrický koncept Galaxy Light, který zřejmě naznačuje podobu elektromobilu s plánovaným startem prodejů v závěru letošního roku. Při pohledu na koncept je jednoznačná inspirace německými dvojčaty Porsche Taycan a Audi e-tron GT.

Více informací k jednotlivým modelům a plánům značky můžeme očekávat později – přeci jen, Galaxy L7 se má začít prodávat už v létě. Zatím není zřejmé, zda si Geely prémiovou řadu modelů nechá pro domácí trh, nebo zda s ní plánuje vyrazit i za hranice, případně do Evropy.

Video se připravuje ...

Filip Melich
Diskuze (0)

Doporučujeme