Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Gemballa plánuje vlastní supersport a naznačuje jeho podobu první skicou

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)

Německý specialista na extrémní úpravy vozů značky Porsche se připravuje na představení vlastního supersportovního vozu s výkonem přes 800 koní.

Kořeny společnosti Gemballa sahají do roku 1979, ale oficiálně byla tato firma založena a především registrována v roce 1981. V následujících letech se zařadila mezi nejvýznamnější úpravce vozů značky Porsche, i když svou pozornost věnovala i automobilům značek BMW, Mercedes-Benz, Rolls-Royce nebo Ferrari. Německý úřad pro motorová vozidla pak společnost Gemballa GmbH registruje jako výrobce, i když dodnes tato firma nepředstavila jediný zcela vlastní model.

Právě to se má změnit a firma, v jejímž čele stojí Steffen Korbach, který ji spolu s dalšími investory v roce 2010 zachránil před krachem, se připravuje na představení vlastního supersportovního vozu. Od roku 2010 do dnešních dnů bylo do společnosti Gemballa GmbH investováno více než 15 milionů eur a výsledkem má být stabilní firma, která v současnosti věnuje svou pozornost především úpravám vozů značky Porsche.  

V souvislosti s plánovaným představením nového supersportu má dojít k dalším investicím ve výši kolem 20 milionů eur. Steffen Korbach, který je v současnosti majitelem i výkonným ředitelem společnosti Gemballa GmbH, uvedl, že se má jednat o dokonalý sportovní automobil s agresivním designem a výkonem výrazně přes 800 koní (589 kW).

Společnost Gemballa GmbH vedle samotného oznámení připravovaného uvedení supersportovního vozu z vlastního vývoje zveřejnila i jeho první skicu a potvrdila, že již brzy představí svým zákazníkům první konkrétní návrhy, přičemž první prototyp má být odhalen v příštím roce. Pokud vše půjde podle současných plánů, má být výroba spuštěna v roce 2022.

V souvislosti s připravovaným supersportem značky Gemballa lze připomenout její úpravy supersportovních vozů Porsche Carrera GT nebo Ferrari Enzo, kdy se první jmenovaný proměňoval v Mirage GT a druhý pak v Mig. V případě modelu na základech vozu značky Porsche bylo představeno několik limitovaných edic, disponujících výkony kolem 493 kW (670 k), zatímco přepracované Ferrari mohlo mít výkon až 515 kW (700 k).  

Od osmdesátých let dvacátého století pak patří mezi špičku v nabídce značky Gemballa modely Avalanche, jejichž základem jsou Porsche 911 Turbo. Z nejnovějších kreací této firmy pak lze připomenout model GTR 8XX Evo-R, který rovněž vychází z Porsche 911 Turbo a disponuje výkonem 602 kW (818 k).

Zdroj: Gemballa GmbH

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)

Doporučujeme