Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

General Motors a Volkswagen: Velké svolávací akce v USA

redakce AUTO.CZ
Diskuze (11)
Největší americká automobilka General Motors svolala do servisů k opravám ve třech různých případech celkem 1,5 milionu svých aut. Podobná situace se nevyhnula ani Volkswagenu.

Největší americká automobilka General Motors (GM) svolala do servisů k opravám ve třech různých případech celkem 1,5 milionu svých aut. Nové stahování vozů ale nesouvisí s únorovým problematickým svoláním 1,6 milionu aut kvůli vadě na zapalování, která způsobila smrt nejméně dvanácti lidí. Automobilka uvedla, že proti možným nákladům únorového svolání si odloží ze zisku prvního čtvrtletí 300 milionů dolarů (5,9 miliardy Kč).

Nová svolávací akce se týká novějších vozů SUV, luxusních sedanů Cadillac a dodávek. U zhruba 1,2 milionu vozů SUV modelů Buick Enclave a GMC Acadia jsou zřejmě vadné postranní airbagy a u dvou sedanů Cadillac XTS se objevil oheň kolem motoru. Firma nicméně uvedla, že v souvislosti s novým svoláváním nebyla hlášena žádná nehoda ani zranění.General Motors chce nejnovější svolávací akcí dokázat, že hodlá rychle reagovat na možné problémy, což firma v minulých letech zanedbávala, takže z únorové svolávací akce se stala velká aféra. "Požádala jsem náš tým, aby zdvojnásobil úsilí o prověření našich produktů, urychlili to a rychle vyřešili," uvedla ve firemním sdělení generální ředitelka Mary Barraová. Ta se minulý týden omluvila za to, jak nedbale se firma postavila k závadě na zapalování, o níž věděla už od roku 2001.

Podle oficiální zprávy GM zemřelo kvůli vadě na zapalování ve 34 nehodách celkem 12 lidí, nezávislá studie organizace Center for Auto Safety ale hovoří až o 303 úmrtích. Na GM se kvůli opožděnému svolání vozů k opravám snesla kritika a začaly ji vyšetřovat americké federální úřady i výbory Kongresu.

O víkendu na firmu podali v Texasu žalobu právníci jménem skupiny majitelů vozů a požadují po firmě za "ztrátu hodnoty vozů" kvůli neinformování o závadě 6-10 miliard dolarů (118-197 miliard Kč). Čeká se, že na GM se snese řada nákladných žalob za odškodnění obětí.

Automobilka v únoru nejprve svolala zhruba 780.000 vozů a později opatření rozšířila na více než 1,6 milionu aut amerických značek jako je Cobalt, Pontiac G5, Saturn Ion a dalších. Přepínač u zapalování svolávaných automobilů se za určitých okolností mohl samovolně přesunout ze zapnuté polohy do vypnuté, což zastavilo motor a vyřadilo většinu systémů napájených elektřinou, včetně posilovače řízení, posilovače brzd a airbagů.

Kvůli případu je pod palbou kritiky i Národní úřad pro bezpečnost silničního provozu (NHTSA) za to, že netlačil automobilku k rychlejší nápravě vadného zapalování. Úřad přitom za posledních deset let dostal na tento problém stovky stížností od spotřebitelů a podnikl vlastní vyšetřování dvou smrtelných nehod způsobených vadou zapalování.

Podobná situace, ovšem v menším měřítku a závažnosti, postihla v USA a Kanadě také automobilku Volkswagen. Ta svolává ke kontrole 160.351 sedanů Passat kvůli problémům se světly. Firma uvedla, že kontrola se týká vozů z modelových let 2012 a 2013 a varovala, že když se kapota prudce zavře, může se stát, že bude přerušen elektrický kontakt u tlumených světel.

Řidiče by však o závadě měla informovat kontrolka na palubní desce. Agentura Reuters uvedla, že v souvislosti se závadou zatím nebyly hlášené žádné nehody ani zranění.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (11)
20. 3. 2014 08:22
Re: Redaktoři na auto.cz
Taky mi to bylo divné, ale po vysvětlení s tou spínačkou jsem na to zapomněl, že tam vlastně píšou blbost. Dík za připomenutí!
Avatar - Choochoo
18. 3. 2014 22:20
Re: 100% vadných?
Souhlas s Toyotou. Rikalo se ze zadny mrtvy a porad se do ni navazeli. Jinak vw v tomto clanku nema skoro co delat, svetla jsou problem ano, ale z pohledu 300 mrtvych u GM je to prkotina. Tohle tutlat od 2001 je hodne drsne a asi to bude stat firmu hodne penez.
Avatar - Ada je zase tady
18. 3. 2014 21:20
A kolik aut svolávali v USA...
chalani od rendlíků? Žádná? No vidíte, jaká jsou to kvalitní a spolehlivá auta ;-)
Avatar - twistedTSD
18. 3. 2014 18:29
Re: 100% vadných?
Toyotu omlouváš a VW s GM za svolávačku kritizuješ?

Tohle se prostě nevyhne nikomu. Nemá smysl dělat žádné závěry.
18. 3. 2014 18:27
Redaktoři na auto.cz
"1,6 milionu aut kvůli vadě na zapalování, která způsobila smrt nejméně dvanácti lidí"

Vážení redaktoři, procvičte si prosím angličtinu nebo aspoň čtěte celé články... Smrt nemělo za následek vada na zapalování (ignition - systém pro zážeh směsi), ale na spínací skříňce (ignition switch), která měla za následek nespuštění airbagů a při havárii