Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

General Motors předstihl v prodejích Toyotu

Dan Vořechovský
Diskuze (10)
Souboj o pozici největší světové automobilky nemusí být tak jasný, jak se možná ještě v prvním čtvrtletí zdálo. General Motors v prodejích za druhé čtvrtletí předstihl japonskou Toyotu, když se mu podařilo zvýšit prodeje na zahraničních trzích.

Americký koncern General Motors dokázal ve druhém čtvrtletí tohoto roku prodat na celém světě 2,41 milionu vozů. Koncern tak v prodejích předstihl japonskou Toyotu, která za stejné období prodala 2,37 milionu vozů. První čtvrtletí dopadlo opačně, neboť Toyota prodala 2,35 milionu vozů, zatímco General Motors prodal 2,27 milionu vozů, a japonská automobilka tak v prodejích poprvé předstihla svého amerického konkurenta. Díky rozdílu v prodejích v prvním čtvrtletí zůstává japonská automobilka podle prodaných vozů největší světovou automobilkou i za první pololetí.

Koncernu General Motors pomohly v prodejích zejména latinskoamerické a asijské trhy. Prodeje GM na trzích v Latinské Americe, Africe a na Blízkém východě vzrostly meziročně o 19,7 %. V Asii zaznamenala americká automobilka nárůst prodeje o 8,2 %, v Evropě o 4,7 %. O 7 procent naopak poklesly prodeje ve Spojených státech. Prodeje vozů GM mimo Spojené státy vzrostly ve druhém čtvrtletí tohoto roku na 1,39 milionu kusů a tvořily tak 58 % celosvětových prodejů amerického koncernu.

Za celé první pololetí tedy General Motors prodal 4,67 milionu vozů, zatímco japonská Toyota prodala ve stejném období celkem 4,72 milionu vozů. Celému koncernu General Motors se stále nedaří na domácím trhu, avšak jedné jeho značce ano. Prodeje vozů značky Saturn vzrostly na domácím a kanadském trhu o téměř 27 procent. Dobře se prodávají zejména modely Sky, Aura a crossover Outlook.

Dan Vořechovský
Diskuze (10)
Avatar - Falco
20. 7. 2007 21:24
Re: novinářské řemeslo
Největší firmy světa podle tržeb [odkaz]
Avatar - Falco
20. 7. 2007 21:21
Re: novinářské řemeslo
Že jste se pánové neozvali, když tady byl nedávno stejný článek v prospěch Toyoty...[odkaz]