Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

GM uvažuje o odepsání akcií Peugeotu

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (8)
Aliance mezi General Motors a PSA může skončit ještě dříve než se spolupráce mezi automobilkami vůbec rozvine. Důvodem může být výrazný pokles hodnoty akcií francouzského PSA.

Na konci února se dohodly GM a PSA na strategické alianci. GM podle dohody získalo v PSA sedmiprocentní podíl a stalo se druhým největším akcionářem francouzské automobilky.

Obě firmy očekávaly, že jim aliance přinese roční úspory nejméně dvě miliardy USD (40,6 miliardy Kč) díky společným nákupům, logistice, vývoji a výrobě automobilů a automobilových součástek.

Nyní se objevují neoficiální informace o tom, že GM zvažuje odepsání akcií PSA. Důvodem pro tento krok, který ovšem GM nepotvrdilo, je špatná situace francouzského koncernu.

Peugeot ztrácí 200 milionů dolarů měsíčně a plán vlády na podporu prodeje automobilů je jen přislíben. Podle agentury Reuters v důsledku toho prudce klesá hodnota akcií Peugeotu, takže podíl, za který GM zaplatilo 320 milionů euro, má nyní hodnotu asi 146 milionů euro.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (8)
Avatar - PeterLuk
8. 8. 2012 17:23
Re: Aneb
Cena prepadla aj vďaka tomu, že PSA znážili rating - a znížili ho práve kvôli vytvoreniu aliancie.
Avatar - Ham.
8. 8. 2012 17:16
Re: Aneb
Je pravda, že GM akcie určitě nekoupila za účelem nějakého velkého zisku. Ovšem také ne ztráty. Propad ceny ceny akcií PSA je velký a vzhledem k tomu, že GM je sice v malém, ale zisku, tak odpis je asi nejrozumnější řešení.
Avatar - PeterLuk
8. 8. 2012 13:59
Re: Aneb
:yes:
Ale veď cena akcií PSA klesla práve kvôli vytvoreniu aliancie, nedáva to zmysel...
Avatar - del42sa
8. 8. 2012 12:39
Re: Aneb
dedukce Reuters je poměrně "divoká" a hlavně jim uniká pointa:

GM nekoupila PSA akcie za účelem vydělat peníze na akciích PSA.
Koupě akcií byla jen nástrojem ke legálnímu zpřístupnění výzkumu a vývoje PSA pro GM.

Hodnota akcií PSA je do značné míry irelevantní. Podstatnější otázkou je, zda dohoda PSA pomůže GM (resp. Opelu) vydělat peníze.Součástí dohody je mimo jiné společná logistika, která znamená pro oba koncerny nemalé úspory.

Předchozí aliance nebyly pro GM moc výhodné. Nicméně, v tomto případě, pokud GM z dohody dostane třeba jen jednu nebo případně dvě platformy, tak si troufám tvrdit, že by se tím aliance GM zaplatila sama. ;-)
8. 8. 2012 09:33
Re: Aneb
Nebo třeba podpořit nějaký Bruselský projekt.