Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

GMC Sierra All Terrain HD: Nové informace a fotografie (Video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Hlavní hvězdou automobilky GMC se na autosalonu NAIAS v Detroitu stal koncept pick-upu Sierra All Terrain HD.

GMC Sierra All Terrain HD vychází ze sériové Sierry HD, která je největším nabízeným pickupem značky. Sierru HD je možné pořídit v několika provedeních, s různými kabinami a různou délkou ložné plochy.

Koncept disponuje větší pětimístnou kabinou a kratší ložnou plochou. Je sice o kousek kratší než sériová Sierra HD, ale přesto není žádný drobeček. Považte sami, délka 5.864 mm, šířka 2.106 mm, výška 2.077 mm a rozvor 3.774 mm jsou úctyhodné i na americké poměry. Rozchod kol byl kvůli větší stabilitě pro jízdu na dálnici rozšířen, a to na 1.853 mm vpředu i vzadu.

Jak název napovídá, není Sierra All Terrain HD určena pouze pro běžné silnice. Aby prošla i náročným terénem, byla světlá výška zvýšena na téměř 536 mm. Kvůli lepšímu průchodu terénem byl náležitě upraven podvozek, který doplnily offroadové tlumiče Fox. Nájezdové úhly jsou vpředu 39°, respektive 31° vzadu.

Ve výbavě nechybí ani elektricky rozpojitelný přední stabilizátor nebo kompletní ochrana spodku vozu. Kola jsou pak obuta do balónových gum (35“) BFGoodrich KM2 s hliníkovými ráfky o velikosti 20 palců, za nimiž se vpředu i vzadu ukrývají 14palcové kotoučové brzdy. Pohon všech kol je doplněn automaticky uzavíratelnými diferenciály.

Na korbu pickupu je možné naložit až 1.225 kg, tažné zařízení utáhne návěs s dvěma nápravami o celkové hmotnosti 7.076 kg. V bočnicích korby jsou uzamykatelné a osvětlené úložné prostory na drobnosti. Ve vnitřním obložené korby je umístěno osvětlení z LED, zásuvka na 110 V a také vzduchový kompresor.

V motorovém prostoru Sierry All Terrain HD je 6,6litrový turbodiesel V8 Duramax, který je kombinovaný s šestistupňovým automatem Allison 1000. Motor produkuje výkon 296 kW (402 k) v 3000 min-1, vrchol točivého momentu je 1.037 Nm v 1600 min-1.

GMC Sierra All Terrain HD dává ze všech stran najevo, že je opravdový full-pickup. Zaoblené nárazníky zvětšují nájezdové úhly, mohutná mřížka přední masky vylepšuje chlazení motoru. Obdélníkové přední světlomety využívají diody.

Přístup do pětimístného interiéru usnadňují elektricky ovládané nášlapy, které jsou ukryty v prazích a vysouvají se jen při nastupovaní a vystupování. Na rozdíl od drsného exteriéru působí interiér s dvoubarevným koženým čalounění a doplňky z nerezové a chromované oceli prémiovým dojmem. Ten navíc podporuje i nový zábavní systém vybavený 80GB diskem, který se v blízké budoucnosti představí i v sériových modelech značky.

GMC zatím oficiálně neuvedlo, jestli se koncept dostane do sériové výroby. Pečlivé zpracování konceptu ale naznačuje, že se nad prodejem vozu skutečně uvažuje.

Automobilka v současné době nabízí šest modelů a jejich evoluce – menší SUV Terrain, osmimístný crossover Acadia, MPV Savana, velké SUV Yukon a pickup Sierra. Modely Sierra a Yukon je možné pořídit i v hybridním provedení.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Avatar - Vencos
12. 1. 2011 21:01
sem s tim
Tohle chci vidět jezdit po silnicích. A jestli jo, budu vsázet sportku každý týden