Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

GP České republiky, Brno – Vynikající souboje

Miroslav Kudělka
Diskuze (0)
Krásnou podívanou předvedli jezdci při GP České republiky na okruhu v Brně. Souboje až do posledních metrů ozdobily napínavý průběh a z vítězství se radovali Dani Pedrosa ve 125, Randy de Puniet v 250 a Valentino Rossi v MotoGP.

Krásnou podívanou předvedli jezdci při GP České republiky na okruhu v Brně. Souboje až do posledních metrů ozdobily napínavý průběh a z vítězství se radovali Dani Pedrosa ve 125, Randy de Puniet v 250 a Valentino Rossi v MotoGP.

Do závodu třídy 125 nejlépe vyrazil Steve Jenkner (Aprilia), ale již do první zatáčky najížděl na vedoucí pozici Dani Pedrosa (Honda), za nimiž jel Thomas Luthi (Honda), Gabor Talmacsi, Stefano Perugini a Alex de Angelis (všichni Aprilia). Během tří kol si vedoucí trojice vyjela menší náskok, ale v 7. kole se již sjela velká šestičlenná skupina. V té převzal iniciativu de Angelis, který tak napravil nevydařený start z pole position. O dvě kola později měl de Angelis drobný technický problém a propadl se až na 13. místo a vedení převzal Lucio Cecchinello (Aprilia). Ten však v nájezdu do dalšího kola chyboval a havaroval. Přes jeho stroj přeletěl i Jenkner a pro oba tak závod skončil. Rázem tak byl ve vedení Pedrosa za něhož se dotáhl Pablo Nieto (Aprilia). Nieto však v poslední zatáčce 12. kola také upadl a podobně jako Jenkner přes Cecchinella, přeletěl přes Nietův stroj i Luthi. Na čele tak zůstala dvojice Pedrosa, Perugini, která jela poměrně v klidu. V závěru pak Pedrosa poněkud poodjel a v klidu uhájil vítězství před zkušenějším Peruginim. Velká bitva se strhla o třetí místo, na které se nakonec skvělou jízdou dotáhl de Angelis, když v předposledním kole předjel skvěle jedoucího Miku Kallia (KTM). Kallio si odbyl premiéru na KTM a vyšla mu naprosto perfektně, neboť továrně zajistil doposud nejlepší výsledek a chybělo málo a byl i na bedně. Pátý dojel Hector Barbera (Aprilia), který v závěru nestačil tempu de Angelise a Kallia.

Naši jezdci na divoké karty zvládli závod dle svých možností. Igor Kaláb (Honda) dojel 24. se ztrátou 1:20, Markéta Janáková (Honda) hned za ním jako 25. se ztrátou 1:31. Václav Bittamn (Honda) jel po celý závod za Janákovou, ale v posledním kole havaroval a závod tak nedokončil.

V celkovém hodnocení si vedení upevnil Pedrosa se 162 body před Peruginim se 137 a Andreou Doviziosem (Honda) se 112 body, který dojel šestý. Alex de Angelis je se 108 body čtvrtý před pátým Cecchinellem se 105.

Dvěstěpadesátky dnes překvapily svou vyrovnaností a krásným soubojem až do samého závěru. Nejlépe odstartoval Toni Elias před Manuelem Poggialim, Randy de Punietem, Fonsim Nietem (všichni Aprilia) a Robertem Rolfem (Honda). Ještě v prvním kole se Nieto propadl za Rolfa a vedoucí čtveřice se začala vzdalovat ostatním. Ve druhém kole měl slabší chvilku Elias a klesly na třetí místo za De Punieta a Poggialiho. Také Rolfo začal pomaličku ztrácet a mezi ním a třetím v pořadí narůstala mezera. Celý závod se tak de facto vedl ve znamení boje vedoucí trojice, kde každý z jejích aktérů několikrát vyzkoušel jak vedoucí pozici, tak i třetí místo. Bylo zřetelně vidět, že žádné taktizování nepřichází v úvahu a všichni jeli na doraz. S blížícím se koncem závodu se výměny stávaly častějšími a vše vyvrcholilo v posledním kole, kdy se Poggiali snažil dostat do vedení před de Punieta, ale ten mu předjetí vzápětí vrátil a navíc se do vedoucího celkové klasifikace postil ze třetího místa také Elias. Ten je známý svým tvrdým a nekompromisním stylem a ve Schwantzově zatáčce se natlačil před Poggialiho. V následujícím esíčku mu to sice chtěl Poggiali vrátit, ale Elias se nenechal vyvést z míry a druhou příčku uhájil. Vedoucí de Puniet jejich soubojem získal menší náskok, který mu stačil, aby si v klidu vychutnal své druhé vítězství. Druhý dojel Elias a viditelně zklamaný třetí Poggiali. Na čtvrtém místě si svůj osamělý závod odkroužil Rolfo. Pátý nakonec do cíle dorazil Sebastian Porto (Honda), který začínal závod na konci první desítky, naopak Nieto klesl na šesté místo.

Také v této třídě jsme měli komu držet palce. Radomil Rous (Aprilia) startoval z nadějné 11. pozice, ale jeho závod skončil pádem hned v prvním kole. Další náš Lukáš Pešek (Yamaha) výborně odstartoval, když si hned na startu polepšil o sedm míst, ale na body se nakonec nedostal a dojel 17. Kuba Smrž (Honda) sice nezačal nejlépe, ale postupně se posouval až to dotáhl na boj o 13. místo. Jenže v posledním kole mu uklouzlo zadní kolo a do cíle tak nedojel.

V celkovém hodnocení stále zůstává ve vedení Poggiali se 145 body před Nietem se 136 a třetím Rolfem se 135 body. Dnešní vítěz de Puniet je se 130 body čtvrtý a Elias se 126 pátý.

Do závodu třídy MotoGP bylo vkládáno velké očekávání a to bylo dozajista vyplněno. Přímo raketový start ze druhé řady předvedl Troy Bayliss (Ducati) a ujal se vedení. Za něj se srovnali Max Biaggi, Valentino Rossi, Sete Gibernau (všichni Honda), Loris Capirossi (Ducati) a Carlos Checa (Yamaha). Hned v prvních zatáčkách se na druhé místo posunul Rossi a na čele se začala tvořit silná pětičlenná skupina, do které se snažil dotáhnout Checa. Ve 4. kole se Gibernau dostal na třetí místo před Biaggiho. Pak se situace poněkud uklidnila. Rossi se sice několikrát pokusil předjet Baylisse, ale ten statečně odolával. Poslední a úspěšný pokus Rossi učinil v 10. kole a ujal se vedení. Na nic nečekal ani jeho stín Gibernau a o několik zatáček dále předjel Baylisse také. Tou dobou udělal pár chybiček Biaggi a klesl až za Checu, čímž na čele zbyla čtveřice jezdců. Rossi se snažil ujet, ale Gibernau mu to nedovolil a naopak na něj začal tlačit a ve 13. kole jej předjel. Rossi se poté hodně snažil dostat se zpět, ale vyráběl jednu chybu za druhou. Ta největší přišla v 15. kole, kdy jej jeho neuvážený útok stál pokles na čtvrté místo. Nic se však neměnilo na jeho snaze a o kolo později již zase jel ve vedení. V 18. kole Capirossi předjel kolegu Baylisse a posunul se na třetí místo, ale dlouho se neradoval, protože tři kole před cílem mu jeho rudá Ducati vypověděla službu a ze závodu odstoupil.

Poslední dvě kola byla opravdu hektická. Při nájezdu na stadion udělal Rossi na vedoucí pozici drobnou chybu a těsně za ním jedoucí Gibernau jej podjel. Bayliss se již boje o vítězství neúčastnil, protože maličko zaostával. Už, už se zdálo, že Gibernau své další vítězství uhájí, protože Rossi ve snaze chybu napravit zase jinou udělal a poněkud opět ztratil, ale nakonec bylo vše jinak. V posledním kole v nájezdu do Schwantzovy zatáčky zase zaváhal Gibernau a Rossi se skvěle provedeným manévrem dostal do vedení. Gibernau sice v závěrečných metrech ještě tvrdě tlačil, ale Rossi jej k ničemu nepustil a cílem projel o 0,042 sekundy dříve než Španěl. Oplatil mu tak těsnou porážku z Německa. Pro třetí místo si stejně jako v Německu dojel Bayliss a na čtvrtém místě skončil Checa. Biaggi nakonec dojel pátý. Výborný dojem z celého víkendu potvrdil šestým místem nováček Nicky Hayden (Honda), nicméně na jiného nováčka Baylisse nu ještě stále něco chybí. Poněkud za očekáváním dojel Alex Barros (Yamaha) na devátém místě. Do závodu nastoupil i zraněný Shinya Nakano (Yamaha) a hrdinským výkonem si dojel pro dva body za 14. místo. Jsou tak společně s Rossim jediní, kdo dokázali bodovat ve všech letošních závodech.

V celkovém pořadí si Rossi opět upevnil své vedení s 212 body, druhý Gibernau má nyní 178. Třetí Biaggi se 141 body dnes poněkud ztratil. Čtvrtý je stále Capirossi s 97 body, ale Bayliss na pátém místě již ztrácí jen jeden bodík. Checa se posunul již na šesté místo se 78 body.

Miroslav Kudělka
Diskuze (0)