Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

GP Holandska – Pešek výborně pátý

Miroslav Kudělka
Diskuze (0)
Na radikálně přebudované trati v Assenu se jel osmý závod sezóny a počasí mu tentokrát přálo. Za příjemného slunečního svitu se z vítězství radovali Mika Kallio (KTM) ve 125, Jorge Lorenzo (Aprilia) ve 250 a Nicky Hayden (Honda) v MotoGP.

Na radikálně přebudované trati v Assenu se jel osmý závod sezóny a počasí mu tentokrát přálo. Za příjemného slunečního svitu se z vítězství radovali Mika Kallio (KTM) ve 125, Jorge Lorenzo (Aprilia) ve 250 a Nicky Hayden (Honda) v MotoGP.

125 – Pešek po skvělé stíhačce pátý

Do závodu měl nastupovat náš Lukáš Pešek (Derbi) ze třetí příčky, ale díky poruše stroje musel odstartovat až z poslední příčky. Nejlépe odstartoval muž z pole position Mika Kallio (KTM), který společně s Alvarem Bautistou (Aprilia) a Sergio Gadeou (Aprilia) ovládl vedoucí pozice po většinu závodu. Zatímco na čele se točili pouze tito tři jezdci, náš Pešek předváděl excelentní stíhací jízdu. Odstartoval jako 43., po prvním kole jel již na 24. místě. Druhé kolo uzavřel jako 18. a pak se pomalu prokousával vpřed až se ve 14. kole dostal na vynikající 4. příčku. Vedoucí trojice v té době již měla velký náskok, a navíc se s ním do boje pustil Simone Corsi (Gilera), který jej opět předjel a již mu nedovolil, aby čtvrté místo získal. Vedoucí trojice dojela v minimálních rozestupech v pořadí Kallio, druhý se ztrátou 0,122 sekundy Gadea a třetí o dalších 0,006 sekundy Bautista. Čtvrtý Corsi zaostal již o 6,793 sekundy. Peška od čtvrté příčky dělilo jen 0,035 sekundy.

Celkově vede Bautista se 160 body. Druhý Kallio má na kontě 113 bodů, třetí je Gadea se 103 body. Čtvrté místo drží Hector Faubel s 97 body před Mattiou Pasinim s 96. Šesté místo si stále kontroluje Pešek se 77 body.

250 – Bezkonkurenční Lorenzo

Vynikající start předvedl Jorge Lorenzo (Aprilia) a hned začal ujíždět. Jeho převaha byla taková, že se k němu za celý závod nikdo pořádně ani nepřiblížil. Za jeho zády se odehrál také hromadný pád čtyřech jezdců, mezi nimiž byl bohužel také náš Kuba Smrž (Aprilia). Znamenalo to pro něj již třetí nedokončený závod v řadě. Bezkonkurenční Lorenzo si dojel pro vítězství s náskokem 8 sekund. O druhé místo se až do samotného konce bili Alex de Angelis (Aprilia) a Andrea Dovizioso (Honda). Úspěšnější byl nakonec de Angelis. Pro čtvrté místo si dojel Alex Debon (Aprilia) a opět potvrdil své kvality jako náhradník za Hectora Barberu. Pátý dojel Roberto Locatelli (Aprilia), který zase potvrdil pozici nejlepšího netovárního jezdce.

Celkově vede Dovizioso se 149 body, ale druhý Lorenzo se 133 body jej mohutně dotahuje. Třetí Yuku Takahashi (Honda) má 99 bodů. Jeho krajan Hiroshi Aoyama (KTM) je čtvrtý s 92 body a de Angelis s 91 body je pátý. Smrž má stále 27 bodů a je 15.

MotoGP – Hayden konečně vítězí

Závod nejvyšší třídy byl netrpělivě očekáván, protože na startu se objevili také tři vážně zranění jezdci. Marco Melandri (Honda) a Loris Capirossi (Ducati) nastupovali se zraněními způsobenými při hromadné kolizi v minulém závodě. Valentino Rossi (Yamaha) startující z poslední pozice zase nastoupil i se zlomeninou pravého zápěstí,kterou si způsobil při čtvrtečním volné tréninku.

Nejlépe odstartoval ze třetí příčky Colin Edwards (Yamaha) a ihned se ujal vedení před Johnem Hopkinsem (Suzuki), Shinyou Nakanem (Kawasaki), Melandrim, Nicky Haydenem a Dani Pedrosou (všichni Honda). Vedoucí dvojici se podařilo rychle vybudovat menší náskok. Naopak Nakano s Melandrim se během prvních dvou kol stali objetí zrychlujícího Haydena, který se posunul na třetí místo. Pak se na dlouhou dobu situace na čelních pozicích uklidnila.

Naopak na dalších místech se bojovalo velmi intenzivně. Pedrosa se dlouho snažil dostat přes Melandrihoa navíc se k nim ještě přidal Casey Stoner (Honda) a Kenny Roberts (KR-Honda). Ze zadních pozic se také pomalu posunoval vpřed i Rossi, ale v první půlce závodu mu to šlo jen velmi obtížně.

Od 10. kola začal mít potíže s držením tempa Hopkins a pomalu se propadal až se v 19. kole jeho propad zastavil na 7.místě, kde se již udržel. Vynikající závod jel nyní již třetí Nakano, kterému se podařilo vynikající kvalifikaci proměnit také ve vynikající výkon v závodě, když v jeho druhé polovině dokázal zajíždět stejné časy jako vedoucí dvojice. S blížícím se koncem začal intenzivněji tlačit druhý Hayden, což vyústilo dvě kola před cílem v předjetí vedoucího Edwardse. Ten navíc musel vyjet mimo trať a poněkud ztratil. Touha po vítězství jej však hnala takovou silou, že dokázal ztrátu smazat a v polovině posledního kola se opět dostat do vedení. Nevzdával se ale ani Hayden a při nájezdu do závěrečné šikany ještě zaútočil. Výsledkem bylo jeho vyjetí z trati a vše se zdálo jasné, ale do šikany se nakonec nevešel ani Edwards. V okamžiku, kdy přidal plyn se nacházel zadním kolem na trávě, to se mu v náklonu protočilo, stroj jej vymrštil a bylo po vítězství. Překvapený Hayden vše pozoroval, když vyjížděl z ochranné štěrkové zóny a dojal si pro své první letošní vítězství. Druhý dojel Nakano a třetí příčku na cílové čáře vybojoval Pedrosa, když se mu podařilo předjet Stonera. Další vynikající výsledek zajel Roberts na pátém místě. Naopak zklamáním bylo až šesté místo pro Hopkinse. Sedmé místo pro potlučeného Melandriho bylo asi víc než sám čekal, stejně jako osmá příčka Rossiho. Deváté místo Carlose Checy (Yamaha) naznačuje, že pneumatiky Dunlop, které používá snad začínají nabírat na potřebné kvalitě. Desítku uzavřel druhý muž Suzuki Chris Vermuelen. Edwards nakonec svou motorku ještě uvedl do chodu a dokončil na 13. místě. Capirossi se sebezapřením dojel 15.pro jediný bodík.

Celkově si vedení upevnil Hayden se 144 body. Na druhé místo se posunul Pedrosa se 102. Třetí Capirossi zakulatil své konto na 100 bodů. Čtvrtý Rossi i pátý Melandri mají po 98 bodech, ale Rossi má o jedno vítězství více.

Miroslav Kudělka
Diskuze (0)