Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Haima Family II – Mazda 323 se vrací v Číně !

Michal Fokt
Diskuze (16)
Čínská automobilka FAW Haima Motors představila nový kompaktní sedan.

Společnost FAW Haima Motors sídlící v provincii Hainan vyrábí své automobily za vydatné asistence japonské značky Mazda, to ostatně poznáte už podle nápadně podobného loga na kapotách vozů i automobilky samotné. V současnosti tvoří modelovou nabídku kompaktní MPV Haima Premacy (copak to asi bude za auto…) a sedan nižší střední třídy Haima Family.

A právě ten je právě nyní v procesu obměny za vůz Family II. Obě auta vycházejí ze čtyřdveřového vozu Mazda 323, „dvojka“ je však výrazně modernější (alespoň to tvrdí Číňané). Zatímco automobily vznikají kompletně v Číně, motor pochází přímo od Mazdy a do aut se v továrně pouze montují. Jde o benzinový čtyřválec o objemu 1,6/74 kW (100 k), k němu by měl později přibýt také motor o objemu 1,8 l.

Automobilka FAW v Číně funguje poněkud zvláštním způsobem. Podobně jako velké světové koncerny sdružuje několik značek, mimo jiné Haima, Hongqi, Jiefang a Xiali, ty však vzájemně nijak nespolupracují a každá má buď jinou partnerskou automobilku, nebo se pokouší vyrábět auta kompletně vlastní konstrukce.

Michal Fokt
Diskuze (16)