Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Hamburg chce mít za 20 let půlku města kompletně bez aut

Michal Fokt
Diskuze (50)
Německá metropole na Labi sestavila plán, na jehož konci je nejpozději v roce 2034 město, v němž nebude nutné používat automobily.

Ekoaktivisté mohou bujaře slavit. Hamburg, druhé největší německé město s populací skoro jeden a tři čtvrtě milionu obyvatel, se chystá skoncovat s individuální automobilovou dopravou. Realizace strategie pod názvem Green Network Plan má do roku 2034 zcela nahradit automobily perfektní infrastrukturou pro pěší, cyklisty, popřípadě plavce a veřejnou dopravou.

Už dnes je město, které máme vštípeno v mysli zejména jako jeden z největších evropských přístavů, tvořeno z velké části zelení a parky a v plánu je tyto oblasti lépe propojit, aby se postupně zmenšovala potřeba se po městě pohybovat autem. Cílem je tedy vypudit automobily z centra města a přilehlých oblastí o rozloze přibližně 40 % plochy metropole přirozeným způsobem, namísto direktivního zákazu vjezdu.

Město současně počítá s rozšiřováním ekologické infrastruktury a plánuje budování dalších zelených ploch, aby kompenzovalo produkci oxidu uhličitého a dalších škodlivin a vylepšovalo místní klimatické podmínky. A tyto plochy mohou být získány jen tak, že jim ustoupí betonové a asfaltové plochy, silniční síť nevyjímaje.

Zatím to vypadá, že občané města budou mít možnosti volby, jaký způsob dopravy zvolí, ale za další dvě dekády se může stát ledacos a jak už to u podobně ušlechtilých nápadů bývá, nakonec stejně dojde k nějakým zákazům a nařízením nebo přinejmenším zvýhodňováním těch, kteří dělají ty "správné věci". Jsem velmi zvědavý, jak se věci v tomto případě vyvinou.

Michal Fokt
Diskuze (50)
18. 1. 2014 10:02
Re: clanok rovno ako na zavolanie
Centrum je večer plné. Mnohé kluby sú dostupné len na rezerváciu, na blind nie je šanca nájsť miesto.
Avatar - šmoula nešika
17. 1. 2014 21:22
Doprava
Když pominu tradiční ekolež o oxidu uhličitém, docala mě zarazila zmínka o "městské plavecké infrastruktuře". To jako že budou lidé plavat do práce po Labi? :-O >:D
17. 1. 2014 20:34
Re: Klid
Praha a Brno jsou tak trochu stát ve státě. Vem si třeba okresní města. Jak jsem byl malý, bylo náměstí našeho okresního města v podstatě centrum okresu. Doteď si pamatuju, kde byl byl jaký obchod, kde prodávali párek v rohlíku. Teď ? Ani nevím, protože jsem tam x let nebyl. Nesmí se tam parkovat.
17. 1. 2014 19:40
Re: Klid
v centru Praglu se da zaparkovat jen se stestim, a pritom to tam na vymreni nevypada >:D nevim jak ty vymreli centra nimas ty, ale teda ja kdys jdu centrem Praglu nebo Brna, tak me to pripada jako celkem zive, ikdys clovek stoji tak je docela kumst do nekoho nevrazit >:D
17. 1. 2014 18:21
Re: Ekologizácia Hamburgu
Ruku v ruce "s rozšiřováním ekologické infrastruktury" se holt bude muset přejít na plachetnice a lodě s vesly (galéry, pramice).