Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Hasiči mají novou střelu. Na Ford Mustang čekají neobvyklé testy

David Bureš
Diskuze (12)
K českým záchranným složkám v poslední době míří samé zajímavé vozy, po policejních BMW bude možné u nás spatřit hasičský Ford Mustang!

Mezi vozidla hasičských záchranných sborů nepatří jen obligátní požární stříkačky, speciály s žebříkem nebo do těžkého terénu, ale také minibusy pro přepravu dalších hasičů k místu požáru nebo třeba zásahová vozidla. Nově bude u českých hasičů sloužit také jedna specialita, slavný americký ponycar Ford Mustang.

Pro požárníky neobvyklý automobil bude sloužit k bezpečnostnímu výzkumu, který má posloužit k dalšímu vývoji technologie pro hasiče. Hasiči pomocí Mustangu chtějí otestovat systém eCall, který bude od dubna 2018 instalován povinně ve všech vozech prodávaných v Evropské unii. Jedná se o automatické nouzové volání záchranným složkám v případě nehody.

Důležitým testem bude také vyzkoušení barevné kombinace tohoto auta. Pomocí aplikovaného výzkumu má hasičský sbor za úkol stanovit jednotné barevné úpravy hasičského automobilu tak, aby při uplatnění přednostní jízdy byla zajištěna optimální bezpečnost jeho osádky a ostatních účastníků provozu na pozemních komunikacích.

Z tohoto důvodu projde hasičský Mustang různými zkouškami, při nichž bude mimo jiné hodnocena pozornost ostatních účastníků silničního provozu, ať už odvádění pozornosti nebo naopak vnímání ostatními osobami. Délka pohledů nebo fixace očí na určitá místa bude zjišťována pomocí tzv. eye-tracking systému, jasový analyzátor LumiDISP zase bude měřit vnímání retro-reflexních prvků, bílých zvýrazňujících prvků a barevného provedení.

Ford Mustang byl Hasičskému záchranného sboru vypůjčen bezplatně, testován bude po dobu jednoho měsíce. Vedle speciální barevné kombinace mu nechybí ani majáky na střeše, pod kapotou pak pracuje to nejlepší, co Mustang nabízí, pětilitrový osmiválec. Na vůz se vztahuje pojištění odpovědnosti za újmu způsobenou provozem vozidla a taktéž komplexní pojištění zabezpečující (kryjící) v případě poškození či zničení vozidla hodnotu vozidla v plné výši (s 10% spoluúčastí), které hradí majitel vozidla. To by mělo řešit případnou nehodu, která se nedávno stala Policii půjčenému BMW i8.

David Bureš
Diskuze (12)
Avatar - removed
10. 10. 2017 12:19
Re: ...zkrátka si ho užujte kluci hasičský
Marina? tys hodoňák?
Avatar - praděda7
10. 10. 2017 11:34
Re: ...zkrátka si ho užujte kluci hasičský
No, mě se zase zdá, že je těch hasičů nějak zbytečně moc...speciálně, když vidím jak si u nás celá brigáda jezdí v hasičském voze každý den do Mariny pro svačinu.......... ;-)
Avatar - praděda7
10. 10. 2017 11:29
Re: ...zkrátka si ho užujte kluci hasičský
Nic si nenamlouvej....na tomto světě není nic zdarma....vždy je za tím přinejmenším nějaká malá korupčička.... ;-)
Avatar - removed
10. 10. 2017 08:35
Re: ...zkrátka si ho užujte kluci hasičský
Ty seš taky parazit >:D Ne, státní úředník opravdu nejsem. Ale jednou jsem byl svědkem dopravní nehody a divil by ses... stačí zavolat na jedno jediné číslo a sjedou se všichni. To ještě před cca 15 lety nebylo.
Kupodivu, hasiči byli na místě první a měl jsi vidět ten jejich obdivuhodný výkon... no, nebudu se dohadovat, naštěstí znám tvou rozpolcenou ironii, dědku ;-)
10. 10. 2017 02:16
Re: ...zkrátka si ho užujte kluci hasičský
No asi neprohne, když ho mají půjčený zdarma. Bože, zase typicky čecháčkovská reakce! :-O