Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Historie crash-testů: Smart proti zdi

David Bureš
Diskuze (6)
Moderátoři britského pořadu Fifth Gear zjišťovali, jak si první generace Smartu ForTwo poradí s betonovou zdí. Minivůz do ní v rámci testu narazil při rychlosti 113 km/h.

Posádka Smartu ForTwo je chráněna navenek viditelným prostorovým rámem, výrobcem nazývaným Tridion. Smart tento rám vyrobený z vysokopevnostní oceli připodobňuje ke skořápce ořechu.

Test Fifth Gearu dokazuje, že prostorový rám Tridion svoji práci odvádí dobře. Po nárazu totiž většina karoserie zůstala neporušena. Problémem jsou však minimální deformační zóny auta, které by zmařily pohybovou energii při nehodě. Jak je ve snímku vidět, posádka by si z nehody odnesla těžká poranění nohou a patrně také určitá vnitřní zranění zapříčiněná velkým přetížením.

Britští moderátoři poté provedli stejný test s Opelem (Vauxhallem) Corsa B, aby demonstrovali rozdíly mezi minivozem a malým autem. Jak je na první pohled patrné, interiér Smartu byl nárazem poškozen masivněji než vnitřek Corsy.

První generace Smartu ForTwo dostala v roce 2000 při nárazových zkouškách Euro NCAP tři hvězdičky, což v té době bylo slušné hodnocení. Holeň řidiče však při nárazu udeřila do nosníku vedoucí po celé šířce vozu, což vedlo k vysokému zatížení této partie.

Dobře byla v testech Euro NCAP hodnocena ochrana Smartu při bočním nárazu. Tu totiž zvyšovala dvojitá podlaha, díky které cestující seděli asi o 150 mm výše než v běžném automobilu. Případný náraz jiného vozu tak směřoval do pevného prahu vozu.

David Bureš
Diskuze (6)
26. 12. 2011 18:41
Re: Neda mi nereagovat, sikme bariery? rozne strany volantu?
Bmw a kvalitni pohon 4x4 no promin,ale na range rover to ještě hodně dlouho nebude mět. :-) :-)
25. 12. 2011 19:35
Re: C
mimoradne s tebou i souhlasim ikdyz je pravda ze srovnavat nemeckou produkci s dacii je zatim temer nemozny zato ale srovnavat nemeckou produkci s anglickou nebo spis japonskou je uplne neco jinyho..
Avatar - 3_diamanty
25. 12. 2011 15:40
Re: C
nieco podobne sa deje v nemecku kde za kazdu cenu poskodzuju daciu lebo sa boja ze ohrozi ich ludove auta ;-) ktore su vraj najlepsie na svete a aj tak sa boja nemci germanski vychcani

;-)
25. 12. 2011 13:10
Re: C
oni anglani maj takovej zvyk za kazdou cenu vauxhall/opel poskodit nebo ne nej neco vymyslet aby byl nejhorsi auto na svete :-) nejmarkantnejsi je to ve fifth gearu prave ktery je na nej az nezdrave vysazenej
Avatar - Flai
25. 12. 2011 10:17
C
spíš to meli porovnat s Corsou C , Béčková Corsa se začla dělat už nekdy 93 ... :no: