Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Holden Commodore VFII: Poslední z Austrálie (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)
Holden oficiálně představil Commodore VFII, který je poslední důkladnou modernizací této modelové řady před ukončením její produkce na australské půdě.

S ohledem na svou dlouhou tradici, která se začala psát ve druhé polovině sedmdesátých let, patří Holden Commodore k nejtradičnějším zástupcům australské automobilové produkce.

Nejnovější provedení Commodore VFII představuje důkladnou modernizaci generace VF, nabízené od roku 2013. Podle oficiálních materiálů je nejvýkonnější, nejrychlejší a pochopitelně i nejmodernější v celé historii své modelové řady.

Holden Commodore VFII lze identifikovat díky novým předním i zadním partiím, kde hlavní roli hrají nové světlomety a koncové svítilny spolu s nově tvarovanými nárazníky. Sedany mají čirou optiku zadních světel, zatímco kombi Sportwagon má u všech verzí LED koncové zadní svítilny. Další novinky se týkají designu litých kol a palety odstínů laků karoserie.

Nejzásadnější změny se ovšem odehrály pod kapotou. Na spodní hranici nabídky pohonných jednotek je vidlicový šestiválec o objemu 3,0 litru, který disponuje výkonem 185 kW (252 k) a točivým momentem 290 N.m.

Střed nabídky, jímž budou disponovat verze SV6, Calais a Calais V, představuje šestiválec o objemu 3,6 l s výkonem 210 kW (286 k) a točivým momentem 350 N.m.

Vrcholem v paletě pohonných jednotek Commodore VFII, burácejícím ve sportovně laděných SS, SSV, SSV Redline a luxusním Caprice V, je 6,2-litrový LS3 V8. Tento osmiválec nabídne výkon 304 kW (413 k) a točivý moment 570 N.m.

Standardně má být LS3 V8 u Commodore VFII spojen se šestistupňovou manuální převodovkou, s níž umožní velkému sedanu akcelerovat z 0 na 100 km/h za 4,9 s, ale za příplatek jej bude možné vyměnit za šestistupňovou automatickou.

Vedle úprav designu a palety pohonných jednotek došlo i na přepracování podvozku, související především s vyšším výkonem osmiválcového motoru, který doplňuje výfukový systém s mechanickým zesilovačem zvuku, který lze ovládat prostřednictvím multimediálního systému v interiéru vozu.

Příznivce velkých a výkonných Holdenů nejvíce uspokojí provedení SSV Redline s funkčními výdechy v kapotě motoru, brzdovým systémem Brembo a možností 20-palcových litých kol namísto standardních 19-palcových disků.

Holden hodlá spustit prodej Commodore VFII v říjnu letošního roku a i s ohledem na ukončení produkce této generace v roce 2017 očekává velmi silný zájem o osmiválcové verze.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)
Avatar - Woombat
22. 9. 2015 22:25
Re: objem ničím nenahradíš
No mne přišlo, že k verzi pick-up mají vztah zhruba jako my Češi ke kombíkům. Je to vlastně už tradice. Málokdy je využijeme, ale jsem rádi, že je máme, kdybychom něco velkého vezli. :-) Vetšinou jsem tam viděl jezdit v těchto autech buď mladé týpky, pro které je to "životní styl" (něco jako Harley pro Amíky) a nebo naopak starší páry, co už měli děti "z hnízda" a užívaly si důchodu. A je to opravdu legrační když se z nějakého marketu vyvalí chlapík 60+ s manželkou, nahází nákup z košíku na korbu Holdenu, nahodí V8 a "odbublají" si to spokojeně pryč někam za město do svého domu, kde na terase pijí pivo a nasávají vůni eukalyptů... :-)
15. 9. 2015 00:06
Re: objem ničím nenahradíš
Mně se to taky strašně líbí, ale třeba ty pick-upy nechápu.V8 je OK, ale vždyť je to na bázi osobáku a mimo asfalt to nevjede. Chápu velké pick-upy terénní (americké „trucky“), ale pick-up na silnici?
Avatar - Woombat
14. 9. 2015 22:43
objem ničím nenahradíš
Tyto australská auta mají neskutečné charisma. :-) Zvláště Pick-up verze s V8. Nádhera. Stačí pár dní v Austrálii a člověk hned pochopí proč tam takováto auta mají, a jak je to blízké jejich povaze.