Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Honda Civic Type R 2016: Superfotogalerie a podrobné technické informace

Michal Fokt
Diskuze (32)
Honda uvádí Civic Type R na japonský trh a poskytla nové, dosud neviděné fotografie a to včetně těch dnes už méně obvyklých - technických.

Vypadá to, že Japonsko bude kromě Evropy jediným trhem, kam zamíří aktuální Civic Type R, globálním modelem se ostré "erko" stane až v příští generaci. I to je ale pochopitelně pro japonskou značku velká událost, ani na domácím trhu už Honda neměla několik let skutečné sportovní auto, pouze hybridní CR-Z a "warm-hatch" Fit RS s atmosférickou patnáctistovkou, takže 310koňový "tajpár" bude vítaným zpestřením nabídky.

A protože Japonci si hodně potrpí na techniku, Honda připravila novou fotogalerii, v níž nechybí spousta technických obrázků, týkajících se motoru, brzd, zavěšení a dalších oblastí. V souvislosti s tím tedy určitě neuškodí připomenout si hlavní technické speciality ostré Hondy, které jí dopomohly k dosažení nejlepšího času mezi auty s pohonem předních kol na Severní smyčce Nürburgringu.

Civic Type R je nejsilnějším produkčním vozem značky v historii, což ovšem už na jaře změní druhá generace supersportu NSX. Celohliníkový motor 2.0 VTEC Turbo disponuje výkonem 310 koní (228 kW) při 6 500 otáčkách, točivým momentem 400 N.m při 2 500/min a umožňuje točit 7000 otáček. Samozřejmostí je přímý vstřik, pracující s tlakem 20 MPa, méně obvyklé je dnes ovšem turbo s jednou rozváděcí komorou, které Honda kombinuje se systémem VTEC na výfukových ventilech, zatímco proměnné časování Dual VTC, umožňující částečné překrývání časování ventilů, je na obou vačkách. VTEC mění velikost zdvihu výfukového ventilu pro potlačení turboefektu v nízkých otáčkách zvýšením tlaku ve výfukovém potrubí.

Pro další zvýšení odezvy je součástí systému přeplňování elektronická klapka v rozvodu výfukových plynů, která umožňuje větší možnosti řízení generovaného tlaku. Motor pracuje s kompresním poměrem 9,8:1 a dostal odlévané hliníkové písty a vahadla systému VTEC, kované ojnice a lehkou klikovou hřídel. Hlava válců má dvoudílný plášť s vodním chlazením, které snižuje teplotu výfukových plynů a spalovací komory. Zároveň je každý píst vybaven chladícím kanálem pro zvýšení průtoku oleje, zatímco výfukové ventily jsou plněny sodíkem.

Motor je zkombinován se šestistupňovým manuálem s extrémně krátkými dráhami řazení (40 mm) a samosvorným diferenciálem se šikmým ozubením, jenž zlepšuje trakci i při ostrém průjezdu zatáčkami. Jeho zásluhou ukrojil CTR z času na Nordschleife tři sekundy. Skříň je vybavena chladičem oleje, který zajišťuje dostatečné chlazení i při vysokém zatížení. Je umístěn na dolní straně převodovky a nasává studený vzduch přiváděný žebrovaným tvarem skříně převodovky. I přes použití chladiče oleje patří převodovka k nejlehčím ve třídě.

Důraz byl kladen i na aerodynamiku. Otvory v mřížce předního nárazníku, které přivádějí vzduch k mezichladiči, jsou tvarované pro minimalizování aerodynamických ztrát. Téměř plochý podvozek napomáhá proudění vzduchu pod vozem a v kombinaci se zadním difuzorem optimalizuje přítlak. Přední splitter a boční prahy též ovlivňují proudění vzduchu, které vytváří tlak na přední nápravu, zatímco specifický tvar předního nárazníku eliminuje turbulence okolo kol, vylepšuje stabilitu při vysokých rychlostech a dále omezuje vztlak. Zadní křídlo zvyšuje přítlak na zadní nápravu, aniž by docházelo k přílišnému zvýšení odporu vzduchu při vyšších rychlostech. Výsledkem je záporný vztlak, v této třídě ojedinělý. S aerodynamikou souvisí i odvod tepla. Mřížky v předním nárazníku přivádějí více chladícího vzduchu do prostoru motoru, jenž je veden do průduchů nad koly a za hliníkovými podběhy kol. Větrací otvory na zadní hraně nástavců předních podběhů rovněž vylepšují odvádění tepla od brzd.

Podvozek CTR využívá magnetické adaptivní tlumiče, jejichž snímače sledují dění každou milisekundu a pomocí elektromagnetických cívek uvnitř tlumičů se mění kanály průtoku oleje a řídí tak sílu tlumení. Navíc omezují přenos zatížení kol během akcelerace a brzdění. Zavěšení přední nápravy McPherson s oddělenou těhlicí a dvěma rejdovými čepy zvyšuje stabilitu při vysokých rychlostech a při extrémním zatáčení. Klouby tedy přijímají pokyny řízení a nosný třmen přijímá informace z povrchu vozovky. Nezávislá těhlice se projevuje menším odklonem rejdové osy, což omezuje tahání do řízení o 55 % v porovnání se zavěšením standardního Civicu. Zadní náprava modelu má torzní příčku s uzavřeným profilem, což vylepšuje tuhost zadní nápravy v krutu o 177 % a není tedy nutné používat stabilizátor.

Civic Type R disponuje též režimem +R, který zvyšuje odezvu systémů podvozku a hnacích systémů. Zvýší se citlivost motoru a charakteristika točivého momentu se změní na agresivnější, účinek posilovače řízení je omezen, tlumicí síla adaptivního podvozku se zvýší o 30 procent a stabilizační systém vozu umožňuje větší rychlost stáčení a prokluzu. Jízdní vlastnosti ovlivňuje také systém aktivního brzdění (AHA). Reaguje zejména na rychlé pokyny řízení nebo při vysokém zatížení v zatáčkách. Využívá stabilizačního systému vozu, je aktivní neustále a bez vědomí řidiče podle potřeby mírně přibrzďuje vnitřní kola.

Michal Fokt
Diskuze (32)
1. 1. 2016 22:23
Re: Technicky špička, ale
Jestli ono to nebude tím, že evropský člověk je značně ovlivněn evropským designem aut. Neříkám, že se mi některé kusy nelíbí, ale když vidím všechny ty skoro stejne předky a zadky Škodovek, Seatu, VW, jenom s jiným znáčkem, tak se mi chce blít. A proto se nedivím, že se drtivé většině nelíbí Japan design. Ale pán bůh zaplat, že existují i jiné, než koncernové krabice a máme možnost volby!
Avatar - white label
30. 12. 2015 22:25
Re: Design
Tu modrou si tu zrovna někdo koupil, takže tu bys tu i případně vidět mohl.
Avatar - Jopino
30. 12. 2015 21:22
Re: Design
Je to možné, proč ne, červená k ostrému hatchi jde. Ale je škoda, že je to tak málo rozšířené auto, že i kdyby byl člověl pevně rozhodnut tuhle Hondu koupit, nemůže většinou vybranou barvu shlédnout "in natura" a objednáva naslepo, podle katalogu. Na salonu prostě nemůžou držet vše, jak jsem se třeba přesvědčil u mnou vybrané Hondy - v té barvě prostě není skladem a "čekačka" cca 5 měsíců. Hold, není to Škoda nebo VW.
Avatar - white label
30. 12. 2015 19:54
Re: Design
Bílou a modrou už jsem naživo viděl a ani jedna na mě moc dobře nepůsobila, podle fotek bych dal nejspíš přednost červené, případně šedé.
Avatar - Jopino
30. 12. 2015 18:56
Re: Design
V bílé.... To mě právě na chvíli vnitřně rozhodilo, protože nejsem příznivcem bílé barvy na autě, a přesto se mi ten CTR líbil... Osobně bych si vybral modrou ze Civicu Sport, anebo černou perlu.