Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Honda CR-V: Nová generace odsunuta kvůli zemětřesení

David Bureš
Diskuze (0)
Vedle CR-V má problém i faceliftovaný Civic, jehož výroba bude po několik měsíců omezená.

Honda nadále sčítá škody po březnovém zemětřesení v Japonsku. Představení nové generace CR-V pro modelový rok 2012 se opozdí asi o měsíc.

Automobilka se stále potýká s nedostatkem výrobních dílů pro své severoamerické továrny, kde se SUV CR-V vyrábí. Mluvčí amerického zastoupení Hondy, Gary Robinson, předpokládá, že se automobilka vrátí k plné výrobě ve svých továrnách v USA a Kanadě nejdříve na konci letošního roku.

Problémy s nedostatkem dílů na několik měsíců omezí i výrobu nové generace Hondy Civic, která se v USA začala prodávat koncem dubna.

Honda rovněž oznámila přesun výroby svých modelů, který však podle mluvčího automobilky nesouvisí s následky březnového zemětřesení. CR-V se nyní v Americe vyrábí jen v kanadské továrně East Liberty, od příštího roku však k ní přibude továrna Alliston v Ontariu.

Výroba SUV Acura RDX se v roce 2012 přesune z americké linky Marysville v Ohiu do kanadské East Liberty. Acura MDX se pak od roku 2013 začne vyrábět v továrně Lincoln v Alabamě.

Honda není jedinou japonskou automobilkou, která se dosud potýká s následky březnového zemětřesení. Například Toyota v dubnu oznámila, že výrobu ve svých továrnách v Japonsku a zahraničí plně obnoví až během listopadu a prosince. Po zemětřesení a tsunami z letošního 11. března chybějí japonským výrobcům zejména elektronické komponenty a součástky obsahující kaučuk.

Současná generace Hondy CR-V se prodává od roku 2007. V současné době je v nabídce dvojice motorů – turbodiesel i-DTEC a zážehový čtyřválec 2,4 litru.

Turbodiesel o objemu 2,2 litru poskytuje 110 kW ve 4000 min-1 a 350 Nm mezi 2000 min-1 a 2750 min-1. Také benzinová jednotka nabízí výkon 110 kW, avšak v 6200 min-1. Obě motorizace jsou nabízeny v kombinaci s šestistupňovým manuálem, nebo pětistupňovým automatem.

David Bureš
Diskuze (0)