Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Honda Insight končí

Michal Fokt
Diskuze (6)
Po sedmi letech končí výroba prvního hybridního kupé světa.

Po sedmi letech končí výroba prvního hybridního kupé světa.

Honda Insight se poměrně významně zapsala do historie automobilového průmyslu. Šlo o druhý sériově vyráběný hybrid světa, jenž nabral oproti prvnímu Priusu 1,5 roku zpoždění, v roce svého představení (1999) však ihned vstoupil na americký trh, který je pro hybridy klíčový, zatímco Toyota opatrně prodávala svůj model pouze na domácím trhu. Insight se tak vlastně postaral o globální zpopularizování hybridů. Má to ale jeden háček – nikdy nepatřil zrovna k prodejním šlágrům, není to totiž kvůli miniaturnímu kufru zrovna praktické auto. Takže Insight v prvních letech prodeje, kdy zažíval největší boom, kupovalo kolem 10 000 zákazníků, v posledních dvou letech už ho pořídila necelá tisícovka lidí a dělá se tak víceméně pouze na objednávku. Pro srovnání – Toyota nedávno oznámila výrobu půlmiliontého Priusu. Není tedy divu, že Insight odchází na odpočinek a nebude mít nástupce.

Honda ale zároveň s tímto oznámením informovala o záměru vyrábět nový hybridní vůz velikostně i cenově pod Civicem Hybrid. Ten by se měl objevit v roce 2009 a Honda si od něj slibuje velmi optimistické roční prodeje ve výši 100 000 aut v Americe a 200 000 aut celosvětově (opět porovnejte s Priusem).

Honda také naznačila, že nejpozději do tří let představí v Americe nový turbodieselový čtyřválec, který by měl splňovat nejpřísnější americké emisní normy pro nafťáky. Řeč je patrně o nástupci současného motoru 2.2 i-CTDi/103 kW.

KF

Michal Fokt
Diskuze (6)