Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Honda: nejdřív deset, potom osm válců

Libor Zezulka
Diskuze (30)
Honda dlouho odmítala spekulace o tom, že postaví zážehový osmiválec. Nyní to vypadá, že vyrobí deseti i osmiválec. Navíc možná přidá vznětový šestiválec.

Jako na houpačce si musí připadat redaktoři i čtenáři amerického Autoweeku, který bedlivě sleduje dění okolo nástupce Hondy/Acury NSX. Již před několika týdny Autoweek na základě rozhovoru s představiteli automobilky informoval, že nová Honda NSX dostane zážehový desetiválec. To zní logicky, neboť šestiválec nenabízí takové možnosti jako motor s deseti válci, navíc konkurence od doby uvedení první verze NSX značně posílila.

Jenže Honda najednou obrátila a místo dříve používaného argumentu, že nemá smysl vyrábět osmiválec, když může získat stejné parametry ze zážehového šestiválce, připustila, že takový motor možná postaví. Prezident Hondy Takeo Fukui doslova řekl: „Poté, co vyrobíme desetiválec, proč bychom nevyrobili také osmiválec. Je čas na to začít myslet,“ dodal.

Fukui vysvětlil úvahy o stavbě osmiválce tím, že Honda musí zákazníkům (především těm americkým) nabídnout v nových vozech něco víc, než „pouze“ šestiválec. Situace tedy vypadá tak, že nová Honda NSX vyjede se slíbeným desetiválcem a současné modely s šestiválcem získají v budoucnu osmiválec. Nafty chtivé evropské zákazníky bude určitě zajímat zmínka o možné produkci vznětového šestiválce. Uvidíme, o čem se prezident Hondy rozpovídá příště.

zdroj: Autoweek

Libor Zezulka
Diskuze (30)
10. 8. 2005 21:40
Re: Kluci z klubu suší hubu :-)
Čtu tvůj nadpis A tančím... někdy to sedne.
10. 8. 2005 21:15
KDE JSOU KLUCI Z KLUBU ?
Nemůžou se zmátořit z tabulky prodejů, nebo u táboráku sborově šprtaj jak se řekne japonsky sbohem? Kde jsou ty vášnivé příspěvky o "točkách" ? Kde jsou ty zpěvohry pravověrných? Nikde. Vše je hluboko zasuté v rubrice duše s nadpisem - obrovská touha....