Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Honda představuje evropský Civic. Dorazí na podzim jako hybrid

Jan Zajíc
Diskuze (107)

Jedenáctá generace Hondy Civic se v Evropě začne prodávat na podzim letošního roku. Dorazí jako pětidveřový hatchback s hybridním pohonným ústrojím.

Jak nová Honda Civic jako hatchback vypadá, už víme od loňského roku. Automobilka zdůrazňuje, že 11. generace je ve srovnání s předchůdcem ještě o něco prostornější, a to i díky o 35 milimetrů delšímu rozvoru.

V Evropě bude Civic k dispozici jako hybrid: pohonné ústrojí tvoří nově vyvinutý dvoulitrový zážehový motor s přímým vstřikováním, pracující v Atkinsonově cyklu, a dva elektromotory. Soustavu doplňuje 72článkový lithium-iontový akumulátor.

Honda slibuje kombinovaný výkon 135 kW a točivý moment 315 Nm.

Výrobce se také chlubí 41procentní tepelnou účinností spalovacího motoru, které dosáhl použitím několika nových prvků v konstrukci. Primární hnací sílu poskytují právě dva elektromotory, které pracují společně. Hybridní Civic nabídne čtyři jízdní režimy (Eco, Normal, Sport a Individual). Průměrná spotřeba by se měla vejít pod 5 l/100 km v kombinovaném režimu.

Nová generace se dále chlubí širším rozchodem zadních kol, novými kulovými klouby s nízkým třením a přepracovanými předními tlumiči. A samozřejmě se myslelo na bezpečnostní výbavu, kterou Honda zabalila do balíčku jménem Sensing. Zahrnuje například 100stupňovou přední širokoúhlou kameru, vylepšenou technologii rozpoznávání chodců, čar na vozovce, krajnice či dalších vozidel včetně motocyklů a cyklistů. Poprvé se dostalo na sonarové senzory – čtyři vpředu a čtyři vzadu.

Video se připravuje ...

Kromě vylepšeného systému pro zmírnění následků nehody, inteligentního tempomatu a systému pro udržování v jízdním pruhu jsou součástí sady aktivní bezpečnosti modelu Civic nově také informace o mrtvém úhlu, sledování dopravy při couvání a asistent při jízdě v dopravní zácpě.

Jan Zajíc
Diskuze (107)

Doporučujeme

Avatar - Emel
25. 3. 2022 15:38
Re: Meh
Pro mě byl Civic na vrcholu v 5G. Tam se potkala technika s designem. Ale taky to nebyla žádná kulervoucí avantgarda, spíš dotažená přirozená elegance. Ani s 6G ale žádný problém nemám... pro mě byl problém hlavně 7G.
Fajn, Ufo se mi líbilo... ale zase tam už trošku začala strádat ta technika.
Pokud bude 11G trošku krok zpět od samoúčelné "zajímavosti" 10G, která ale byla za cenu poněkud infantilních a nefunkčních "nasávacích otvorů", k jednoduché funkční eleganci 5G... za mě je to v pořádku.
Ale jo, taky si počkám naživo.
25. 3. 2022 10:03
Re: Meh
Počkám si, až ho uvidím naživo. Zatím ale těžká designová nuda.Návrat k devadesátkové 6g v roce 2022.
25. 3. 2022 09:42
Re: Nechte mě hádat
1) V principu je to pravda. Ale v praxi nejde u aut o vzhled, ale značku jako celek. Typicky třeba Dacia může být terčem posměchu okolí. Ale Honda? To je v našich podmínkách naprosto "neutrální" značka, navíc bez fleetových prodejů. Takže u ní prodeje velmi korelují s tím, jak zákazníci tato auta subjektivně vnímají.
25. 3. 2022 08:59
Re: Nechte mě hádat
Ad 1) Málokdo má "koule" mít jakoukoliv věc, která je většinou hanobena, ačkoliv se mu třeba osobně líbí.Ad 2) Hodnotím tříhrnek od Hondy s ostatními tříhrnky jiných výrobců, ne s jejich vlastním čtyřhrnkem.
25. 3. 2022 08:57
Re: Nechte mě hádat
Dobře, tak jinak. S se v ceníku objevovalo a objevuje, reálně se vůbec nevyrábí, přesně, jak to píšete, je to cena OD. Stačí se kouknout do jakýkoliv server nabízející prodej automobilů a uvidíte, jaká je reálná cena... Daleko nižší než ta tabulková. To je ale problém importéra Hondy, že dealerům chystá takové nereálné ceníky....