Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Hymermobil B-Class DynamicLine: Novinka mezi obytnými vozy (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (4)
Hymer si pro letošní rok připravil novou kompaktní modelovou řadu B-Class DynamicLine, u níž bylo cílem nabídnout maximální možný komfort v kombinaci s nízkou hmotností.

Hymer v současnosti nabízí obytné přívěsy, vestavby do lehkých užitkových automobilů, polointegrované a integrované obytné vozy. Právě poslední jmenovaná kategorie přitom nabízí nejširší rozpětí verzí a rovněž nejvíce komfortu.

Čerstvou novinkou mezi integrovanými obytnými automobily Hymer, nabízenými pod značkou Hymermobil je modelová řada B-Class DynamicLine, která nastupuje rovnou ve dvou základních provedení s označením B 444 DL a B 588 DL, jejichž základem je podvozek aktuálního Fiatu Ducato.

Při návrhu a vývoji této nové generace integrovaných obytných automobilů Hymermobil byl kladen velký důraz na dosažení co nejnižší hmotnosti a B-Class DynamicLine se může vedle atraktivního designu pochlubit i moderní konstrukcí své nástavby a nábytku. Při stavbě je k lepení materiálů s různou strukturou využito i ultrazvuku pro zajištění co nejlepšího spojení.

Výsledkem nové konstrukce a výrobních postupů je dosažení provozní hmotnosti 2870 kg pro model B 444 DL s celkovou délkou 599 cm a šířkou 222 cm, zatímco pro B 588 DL dlouhý 699 cm a široký rovněž 222 cm je uváděno 2990 kg, což je na danou kategorii hodně hluboko pod limitem 3,5 tuny, umožňujícím řízení těchto vozidel s řidičským oprávněním skupiny B.

I přes snahu o dosažení co nejnižší hmotnosti se zákazníci značky Hymer nemusí u této modelové řady obávat ústupků v oblasti komfortu na palubě. Interiéry jsou připraveny pro přepravu čtyř cestujících a v případě většího z dvojice představených modelů i stejný počet nocležníků, z nichž dva mohou spát na zádi v pohodlně zařízené ložnici a pro další dva je připraveno spouštěcí lůžko, které je umístěno nad předními sedadly.

Samozřejmostí je plně vybavený kuchyňský kout, v němž nechybí dřez s tekoucí vodou, sporák, trouba a lednice. Obě verze jsou vybaveny poměrně prostornou koupelnou s umyvadlem, sprchovým koutem a WC. Nádrže pojmou 150 litrů čisté vody a 130 litrů odpadní vody.

V zádi B 444 DL i B 588 DL je tzv. garáž, která u obou modelů využívá celou šířku vozidla a na výšku nabízí 122 cm, ale v první případě je dlouhá 58 cm, zatímco u většího vozu má na délku 99 cm.

Hymermobil B-Class DynamicLine má být u prodejců k dispozici od konce letošní května s cenou od 76.990 eur (zhruba 2.090.000 Kč) za verzi B 444 DL a 82.990 eur (okolo 2.250.000 Kč) za provedení B 588 DL.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (4)
3. 4. 2016 04:23
Re: hmotnost
Řidičák není hlavní problém, horší že nad 3,5 tuny je obytňák braný jako náklaďák se vším všudy - mýto, zákazy apod ...
3. 4. 2016 00:46
Re: hmotnost
jo jo. dobrý je pro srovnání kouknout na americké obytňáky. tam žádná 3,5 tuna neplatí. a do 3,5 tuny se tam nedá sehnat nic, ani transit s vestavěnou postelí.

auta menší než i ten menší hymer jsou tam na čtyřech pěti tunách naprosto automaticky. a to v základu. s další tunou na doložení se počítá hned. čistá voda, špinavá voda, bomby s plynem...

zajímavý je to i u toho transitu. v evropě je milion verzí do 3,5 tuny. v americe žádná. ale i ta základní má nosnost 1,5 tuny.

kvůli legislativě tak jezdí v evropě rodiny na dovolený v papírovejch domečkách. dá se to chápat, nikdo nechce jít dělat řidičák na ávii.
2. 4. 2016 18:18
Re: hmotnost
Asi tak, tých 2990 je labutia pieseň, resp.s tou vahou je to úplné holátko so základným motorom, bez motorovej klimatizácie, atď. Po striedmom dovybavení je tam 3200kg a to píšem o veľmi dietnom dovybavení…
Avatar - martin.filak
2. 4. 2016 09:52
hmotnost
Ano, řečí čísel je hmotnost 2990 kg hluboko pod hranicí 3,5 tuny. Všichni, co mají obytná auta, však ví, že ani papírová doložnost 510 kg není dostatečná. Stačí připočítat příslušenství jako markýzu, klimatizaci, TV, sat., silnější (větší) motor atd. Nakonec nějaké to oblečení, jídlo, pití, posádku nevyjímaje a na digitální váze se pomalu rozsvěcuje čtyřka...