Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Hyundai a Kia čelí žalobám, jejich vozy je příliš snadné ukrást

Filip Melich
Diskuze (0)

Korejské automobilky Hyundai a Kia čelí hromadným žalobám kvůli rozmachu krádeží jejich starších vozidel. Obě společnosti zvýšily zabezpečení nových vozů a hledají řešení i pro ty starší.

Nedávno jsme psali o tom, jak se v Americe rychle rozšiřují krádeže vozů značek Hyundai a Kia. Auta jsou následně používána k projížďkám nebo páchání jiných zločinů. Videa z krádeží se často objevují na sociálních sítích, většinou s hashtagem Kia Boyz. Situace se týká především modelových let 2010 až 2021 korejských modelů.

Proč zrovna vozy této značky a z těchto let? Levnější provedení s klasickým klíčkem pro odemykání a startování totiž nejsou vybaveny imobilizérem. Zlodějům tedy stačí odstranit kryt sloupku řízení, pod nímž se dostanou ke zdířce zapalování, do které pasuje konektor USB-A. Stačí tedy USB „zapojit“, otočit jako obyčejným klíčem a vůz nastartuje.

Zástupci obou značek už v době našeho předchozího článku tvrdily, že všechny jejich vozy v průběhu modelového roku 2022 dostaly imobilizér ve standardní výbavě. Trend krádeží totiž začal prudce narůstat již v průběhu loňského roku. Hyundai a Kia aktuálně čelí několika hromadným žalobám z řady amerických států. V žalobách se tvrdí, že vozy korejských automobilek je až příliš snadné ukrást.

Hlavní právník 13 žalob proti automobilkám Hyundai a Kia, Ken McClain, v rozhovoru s CBS Chicago uvedl: „[Společnosti] Kia a Hyundai už dlouhou dobu věděly, že jejich selhání v zahrnutí imobilizéru jejich vozy znevýhodňuje.“ Zástupci značky Kia se zatím k věci vyjádřili tak, že většina jejich vozidel je vybavena startováním tlačítkem, což ztěžuje jejich odcizení. Obě značky pak novinářům z CNBC řekly, že majitelům dotčených vozidel rozdávají zámky volantu.

Automobilky Huyndai a Kia oslovili také kolegové z amerického webu CarScoops a podařilo se jim získat vyjádření od zástupců značky Hyundai. Ti znovu potvrdili, že je imobilizér součástí výbavy všech vozů vyrobených po 1. listopadu 2021. Společnost prý zároveň spolupracuje s policií na řešení problému s krádežemi starších modelů. Kromě distribuce zámků volantu Hyundai hledá také další řešení.

Mohl by jím být bezpečnostní balíček společnosti Compustar, který je odpovědí na tento typ krádeží aut. Hyundai má bližší informace teprve zveřejnit, ale prozatím slibuje, že balíček bude od října 2022 dostupný u všech dealerů značky, kteří zároveň pomohou s jeho instalací. S instalací může pomoci také společnost Compustar. Toto řešení však nebude zdarma, byť konkrétní cenu Hyundai nezmiňuje.

Video se připravuje ...

Filip Melich
Diskuze (0)

Doporučujeme