Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Hyundai Genesis Prada: Luxus pro Jižní Koreu a další asijské trhy

David Bureš
Diskuze (3)
Limitovaná edice sedanu Genesis navazuje na dva roky starý koncept Genesis Prada.

Automobilka Hyundai představila na soukromém večírku v soulské galerii limitovanou edici Genesis Prada. Luxusní sedan vznikne v 1.200 exemplářích, které jsou primárně určeny pro domácí jihokorejský trh. Část automobilů však bude prodávána i na dalších asijských trzích, především v Číně a na Středním východu.

Limitovaná série, na základech sedanu Genesis, k sobě přivedla jihokorejskou automobilku a italskou módní společnost. Hyundai a Prada spolu spolupracovaly už před dvěma lety, kdy byl postaven koncept Genesis Prada. Jeho mírnou úpravou vzniklo právě představené sériové provedení.

Luxusní vizáž Genesisu Prada je zřejmá už zvnějšku. Karoserie je lakována jednou ze tří barev, v nabídce je černá Nero, modrá Baltico a hnědá Moro. Všechny laky jsou na karoserii nanášeny ve třech vrstvách a jsou doplněny zlatými krystalky.

Decentní barvu oživí logo Hyundaie, čelní maska a dveřní kliky z tmavého chromu, což je materiál odkazující na přezky tašek od značky Prada. Kola jsou 19palcová, střešní anténa ve tvaru žraločí ploutve byla lehce upravena. Součástí exteriéru jsou také loga omezené série a italské oděvní společnosti.

Také uvnitř se objevují prvky od firmy Prada. Interiér je včetně palubní desky a stropu čalouněn kvalitní kůží saffiano, z níž Prada často vyrábí své výrobky.

V motorovém prostoru je pětilitrový vidlicový osmiválec, který je od letošního roku dostupný i pro sériový Genesis sedan. Jeho výkon je 320 kW při 6400 min-1, točivý moment 510 Nm leží v 4000 min-1. Jednotka je kombinována s osmistupňovým automatem, který je vlastní konstrukcí Hyundaie.

Sedan Hyundai Genesis se prodává od roku 2008. Pro letošní modelový rok vůz prošel mírným faceliftem, který zahrnul upravené nárazníky, nová přední světla s diodami pro denní svícení, dynamičtěji tvarovanou masku chladiče a novou grafiku zadních světel.

Novinkou se vedle již zmíněné 5,0 V8 stala také upravená 3,8 V6 Lambda s přímým vstřikováním paliva GDI. Díky němu vzrostl výkon motoru z 216 kW na 249 kW.

Od letošního roku je v prodeji rovněž Genesis Coupé. Kupé s pohonem zadních kol je v Česku dostupné se dvěma motory – 2,0 TCI (157 kW) a 3,8 V6 (223 kW). Oba motory jsou prodávány s šestistupňovou manuální převodovkou, pro vidlicový šestiválec je v nabídce i šestistupňový automat.

David Bureš
Diskuze (3)
Avatar - Guttalax
19. 5. 2011 16:22
Retro
Mě to připadá jak nějaké retro Rover :-! :-! Ale jsou i takoví ,kterým se to bude líbit.
Avatar - R32
19. 5. 2011 10:11
Re: Hyundai nebo Mercedes
Jasne, že v tom môžeš vidieť MB, ale myslíš, že sa dá navrhnúť (decentné a oku lahodiace auto) v tejto kategórii auto ktoré by sa na nič nepodobalo? Mne sa ten Genesis veľmi páči, odo mňa :yes:
Avatar - CHerokee
19. 5. 2011 09:12
Hyundai nebo Mercedes
Auta jsou si dnes podobná, ale co je moc to je moc....aspoň na mě. ;-\