Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Hyundai má opět problémy s údaji o spotřebě automobilů

redakce AUTO.CZ
Diskuze (94)
Největší jihokorejská automobilka Hyundai Motor v materiálech k nové verzi svého modelu Sonata chybně uvedla příliš nízkou spotřebu pohonných hmot.

Automobilka Hyundai v podkladech pro média uvedla, že průměrná spotřeba nové verze modelu Sonata klesla na 7,9 litru na sto kilometrů z 8,4 litru u předchozí verze. Nyní však přiznala, že tento údaj založený na testech v jejím výzkumném centru byl chybný. Dodala, že vládní testy ukázaly, že spotřeba vozu se ve skutečnosti snížila pouze na 8,3 litru na 100 kilometrů. Firmu již dříve zasáhl skandál kvůli chybným údajům o spotřebě vozů ve Spojených státech.

"Je nám velmi líto, že jsme novináře uvedli ve zmatek," napsala automobilka. Chybný údaj o spotřebě by mohl být další ranou pro pověst Hyundai. Ta již v roce 2012 přiznala, že společně s dceřinou firmou Kia chybně uvedla příliš nízkou spotřebu pohonných hmot u více než milionu vozů v USA. Za urovnání následných žalob firmy zaplatily celkem 395 milionů dolarů, což v přepočtu činilo téměř osm miliard korun.

Analytici nicméně upozorňují, že v případě nového modelu Sonata budou dopady chybného údaje pravděpodobně pouze krátkodobé, protože Hyundai informaci opravilo ještě před zahájením prodeje vozu.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (94)
20. 3. 2014 08:39
Re: chybny udaj o spotrebe
Bacha, nepíše "litr dolů bez problému", ale "až litr" - což je dost podstatný rozdíl.
"Až litr" je označení maxima, spodní hranice není stanovena.
19. 3. 2014 10:44
Re: chybny udaj o spotrebe
Tady se pod pojmem "normovaná" často myslí "normovaná kombinovaná". Teprve když se řekne normovaná mimoměstská, je to ta udávaná v meziměstě. Všimni se reakce jiných, každý reaguje na "normu" jako na "papírovou kombinaci".
Avatar - trapid
19. 3. 2014 10:31
Re: A prej že to nejde
Ano. Těch aspektů je tam hodně a největší je teplota motoru.

Pokud projíždím svým městem (okresní město cca 20 tis. obyvatel) se zahřátým motorem, tak se dostávám běžně pod 5 litrů.
Pokud však po městě dělám pojížďky se studeným motorem, tak to roste k 6 litrům.

V mém případě to funguje takto:
- město se zahřátým motorem = průměrná spotřeba klesá
- město se studeným motorem = průměrná spotřeba roste

Pro upřesnění - nemám start-stop ani jej "ručně" nepraktikuji :-) .
Avatar - poterienko
19. 3. 2014 10:27
Re: A prej že to nejde
Dlouhodobě jí nedosáhnu, protože auto jezdí v 60% po městě. Pak vychází průměr při měření přes tankování kolem 7,5-8l/100km. Papírová kombinovaná je 7,2l, při jednom cestování po ČR, kde byly jízdy asi 80% mezi město + dálnice a 20% města, vyšla spotřeba dle dotankování rovných 7 litrů. Navíc jsem se včera, ani při tom cestování po ČR nijak neomezoval. Stačí jen používat hlavu a nedupat až na podlahu.
19. 3. 2014 09:38
Re: A prej že to nejde
To je otázka toho, jakou máš typickou cestu, jestli máš vytápěnou garáž, nezávislé topení atp.