Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Hyundai PassoCorto: Sporťák s italským designem pro Ženevu

David Bureš
Diskuze (2)
Hyundai chce zlepšit svoji sportovní image. Na ženevském výstavišti Palexpo ukáže studii konkurenta pro Alfu Romeo 4C.

Italský Institut evropského designu (IED) je již tradičním účastníkem autosalonu v Ženevě, kde studenti školy prezentují své schopnosti. Letos se budoucí designéři pochlubí v Palexpu výtvorem, na kterém spolupracovali s evropským designovým centrem Hyundai.

Výsledek spolupráce mezi studenty italské školy a designéry Hyundai je opravdu zajímavý, studie PassoCorto se nepodobá snad ničemu, co kdy jihokorejská automobilka představila. Studie je velice agresivně vyhlížejícím sporťákem, který by mohl konkurovat takovým vozům jako Alfa Romeo 4C nebo Toyota GT86.

O pohon dvoumístného vozu se stará 1,6litrový čtyřválec s dvojitým přeplňováním. Jednotka o výkonu 199 kW (270 koní) je umístěna za zády posádky.

Automobil je dlouhý 4.100 mm, široký 1.880 mm a vysoký 1.160 mm, rozvor náprav činí 2.450 mm. Podobně jako ostatní nynější sporťáky myslí PassoCorto na nízkou hmotnost, díky použití lehkého karbonového monokoku má vůz vážit jen asi 840 kilogramů. Suchá hmotnost potencionálního konkurenta – sériové Alfy 4C – mimochodem činí 895 kilogramů.

PassoCorto je svými tvůrci zacíleno na mladé zákazníky. Na autě pracovalo 16 studentů magisterského studia pod vedením Lucy Borgogna, designéra ze studia Pininfarina.

Sportovní image Hyundai má aktuálně zvýšit především účast značky ve světovém šampionátu v rallye. S opětovným vstupem do WRC souvisí i vznik sportovní divize N, která má závodní zkušenosti přenést do sériových aut. V tomto ohledu je co zlepšovat, z aktuálně nabízených modelů Hyundai mají sportovní ambice snad jen kupé Genesis a atypický hatchback Veloster.

IED na autosalonu v Ženevě pravidelně ukazuje práci svých studentů. Loni se na stejném místě představila Alfa Romeo Gloria, studie vozu střední třídy. Na předchozích ročnících ženevského autosalonu tato škola představila například studie Abarth Scorp-Ion a Tesla Eye.

David Bureš
Diskuze (2)
22. 2. 2014 18:34
Re: GT4 stinger
GT4 je skoro hotový model do výroby (potvrzeno), ale tady jde čistě o cvičení a to ještě studentů stojících mimo vývojové centrum Hyundai.
Avatar - 3_diamanty
21. 2. 2014 20:34
GT4 stinger
sa mi paci viac , ale nie je to marne...... ktovie ci z toho nieco bude, uvidime ;-)