Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Hyundai Santa Cruz je venku. Nový pick-up chce nabídnout praktičnost i styl

Jan Zajíc
Diskuze (41)

Automobilka Hyundai konečně odhalila produkční podobu pick-upu Santa Cruz.

Pro připomenutí: nový model navazuje na stejnojmenný koncept, který jihokorejská automobilka představila na autosalonu v Detroitu už v roce 2015. Za šest let se toho hodně změnilo, což je vidět i na produkční verzi. Přestože některé designové prvky zůstaly, řada věcí je jinak. Na první pohled zaujme provedení přídě, které se velice podobá řešení u aktuální generace modelu Tucson. Vzadu pak najdeme světla s podpisem ve tvaru písmene T.

Hyundai o novince tvrdí, že vytváří novou automobilovou kategorii, která spojuje světy SUV a pick-upů. Santa Cruz chce být tedy stylový i praktický, proto se automobilka ostatně brání klasickému označení "truck". Cílit má zejména na zákazníky z měst, kteří vyhledávají nejrůznější víkendová dobrodružství.

Pick-up se samonosnou karoserií na délku měří 4971 mm, široký je 1905 mm a vysoký 1694 mm. Rozvor dosahuje 3005 mm. Známe i délku korby: 1323 mm. V souvislosti s prostorem pro náklad Hyundai vyzdvihuje úložný prostor schovaný pod ložnou plochou, schůdky po stranách nárazníku, možnost auto vybavit uzamykatelným krytem nebo chystané příslušenství, které ložnou plochu ještě protáhne.

Potvrzeny jsou zatím dvě motorizace. V obou případech jde o zážehový 2,5litrový čtyřválec, ale zatímco atmosféricky plněná verze by měla nabídnout výkon okolo 190 koní (přesná čísla výrobce dodá později), turbodmychadlem přeplňovaná varianta dá zhruba 275 koní.

Slabší provedení bude spojeno s osmistupňovým automatem, silnější s osmistupňovou dvouspojkovou převodovkou. Pro oba motory se počítá s pohonem všech kol, jehož chování se bude měnit v závislosti na zvoleném jízdním režimu. Jinak se tedy bude projevovat při "sportovnější" jízdě na hladkém asfaltu a jinak v terénu.

Základní provedení utáhne až 1588 kilogramů, výkonnější pak 2268 kg.

Hyundai také láká na moderní interiér. Standardem bude infotainment s 8palcovým displejem, za příplatek ale zájemci budou moci sáhnout po 10palcové obrazovce. Stejnou úhlopříčku nabídne také digitální přístrojový panel, rovněž dodávaný na přání. Praktickým detailem je úložný prostor pod zadními sedadly.

Video se připravuje ...

Jinak samozřejmě nechybí moderní elektronické a bezpečnostní asistenční systémy nebo široké možnosti konektivity.

Hyundai Santa Cruz se začne vyrábět v červnu v americkém závodě v Montgomery v Alabamě, prodeje se rozběhnou v létě. Automobilka zatím hovoří jen o Spojených státech, jestli se stylový pick-up objeví i na dalších trzích, zatím nevíme.

Jan Zajíc
Diskuze (41)

Doporučujeme

4. 5. 2021 20:58
santa cruz
Všechny dobré auta si musíš dotáhnout . Nám do Evropy prodávají jen omezené modely . Tady solidní terenní auto za solidní peníz moc nekoupíš . Stejné to bylo i s Cretou jinak malý Tucson . Na balkáně se vesele prodávala a tady dělali blbé aby prodali co jim řekli . Tenhle způsob diktování trhu se mě nelíbí . Proto jezdím rád na východ a kupuji si co chci já a za normální cenu .
4. 5. 2021 20:50
santa cruz
Vypadá fakt hustě . Jen jestli bude mít vlastnosti pic-kup . Zajímá mě především odpružení , velikost korby a její zatížení . Jak to má s redukcí a cena . Jednoho pick-upa už máme . Jiné auto bych už nechtěl ale bohužel stárne . :-D Časem bude chtít náhradu a určitě to nebude koncernové . Jedině asijské auto . Jednoho hyundae máme . Manželka je spokojená . Já potřebuji něco do bláta a sněhu . Tucson je spíš na cestu nebo louku . Jsem opravdu zvědav . Zatím vlastním Great wall steed 5 . Spokojenost .
Avatar - curwasportiva
18. 4. 2021 16:20
Re: pekne
Boze Barto...
18. 4. 2021 13:02
Re: pekne
Asi trochu fyzika ne asi se tam dávají ty listové pera kvůli tomu, ze je to nadimemzovane na tunu co bude na korbe nad zadními koly...
Avatar - curwasportiva
17. 4. 2021 21:58
Re: UTE !?
Tak moderni SUV jsou osobaky na vyssim podvozku, Kuga je Focus atd.
Jako gaziky bych oznacil auta na ramu.