Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Hyundai: Slovensko vs. Polsko

Petr Bambas
Diskuze (4)
Korejská automobilka Hyundai se v těchto dnech definitivně rozhoduje, kde vybuduje nový evropský závod za 1,1 miliardy eur. Tým expertů automobilky bude pravděpodobně ještě celý tento týden posuzovat návrhy ze Slovenska a z Polska...

Korejská automobilka Hyundai se v těchto dnech definitivně rozhoduje, kde vybuduje nový evropský závod za 1,1 miliardy eur. Tým expertů automobilky bude pravděpodobně ještě celý tento týden posuzovat návrhy ze Slovenska a z Polska - právě mezi těmito státy se totiž ve „velkém finále“ rozhoduje.

Nejvyšší představitelé automobilky Hyundai i její filiálky Kia se minulý týden vrátili z inspekční cesty po obou zemích. U našich východních sousedů se krátce poté vyskytly spekulace, že Hyundai dala přednost právě Slovensku. I když je pravděpodobně spíš „přání otcem myšlenky“, slovenským finančním trhem tato informace pořádně zahýbala a způsobila posílení slovenské koruny.

Podle dobře informovaného zdroje se Korejci nerozhodují jen na základě krátkodobých pobídek, ale při výběru místa budou hrát klíčovou roli úspory nákladů v horizontu desetiletí a vedle pracovních nákladů budou rozhodovat například i logistické náklady a velikost trhu. Slovensko má podle těchto kritérií výhodu v nižších nákladech, ale nevýhodu v malé populaci.

Rozhodnutí padne podle všeho do konce února. Hyundai a Kia se zpočátku chystají vydat až 800 milionů eur a chtějí začít stavět ještě v první polovině letošního roku. Dokončení stavby je plánováno na druhou polovinu roku 2006, výrobu by měl nový závod zahájit v roce 2007.

Petr Bambas
Diskuze (4)