Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Hyundai Stargazer oficiálně: Indonéské MPV má jediný motor, ale stojí do 400 tisíc

Filip Melich
Diskuze (3)

Společnost Hyundai Motors Indonesia představila zcela nové rodinné MPV Stargazer. Pod kapotou je jediný motor, zato se cenou vejde do 400 tisíc. U nás s ním počítat nemůžeme.

Prohlášení, že jsou rodinná MPV vymírajícím druhem, je sice pravdivé, ale neplatí pro všechny kouty světa. Například indonéský trh se může těšit na úplnou novinku v segmentu, Hyundai Stargazer. Automobilka říká, že model navrhla specificky pro Indonésii a s ohledem na unikátní požadavky tamních zákazníků. Ti se totiž musí vyrovnávat s vysokými teplotami, rozdílnými typy a stavy vozovek, hustým provozem a dlouhým každodenním dojížděním.

Video se připravuje ...

Nový Hyundai Stargazer má být v první řadě prostorný a komfortní, což se odráží ve tvaru jeho karoserie. Design samotný se v přední části inspiroval modelem Staria, především horizontální linkou LED denního svícení. Společnost Hyundai Motors Indonesia však zrovna tuto linku v tiskové zprávě popisuje trochu jinak. Má symbolizovat polohu Indonéské republiky na rovníku.

Podobně poetická tisková zpráva také je v případě zadního osvětlení, které už je odlišné od Starie a jeho hlavní linky tvoří písmeno H. Odkaz na logo automobilky je jednoznačný, ale dalším významem symetrického H má být rovnováha, jednota a harmonie, které Indonésii spojují od východu k západu.

Hyundai Stargazer: Rozměry
Délka (mm) 4.460
Šířka (mm) 1.780
Výška (mm) 1.690
Rozvor (mm) 2.780
Převis – přední/zadní (mm) 800/880
Zavazadlový prostor – za 2. řadou (l) 585
Zavazadlový prostor – za 3. řadou (l) 200
Pneumatiky – 15“ kola 185/65 R15
Pneumatiky – 16“ kola 205/55 R16

Interiér byl navržen na základě konceptu Multifunctional Storage Space (víceúčelový úložný prostor). To má znamenat, že všechny osoby mají k dispozici několik skrytých úložných schránek. Cestující ve druhé řadě mohou za příplatek sedět v takzvaných kapitánských sedadlech místo tradiční trojmístné lavice. Obě sedadla mají vlastní loketní opěrky a volný prostor mezi nimi má usnadňovat přístup ke třetí řadě sedadel. V té se nachází jednodušší lavice pro dvě osoby.

Zákazníci se mohou těšit také na digitální přístrojový štít tvořený TFT obrazovkou s úhlopříčkou 4,2“ a na multimediální systém s 8“ obrazovkou a podporou propojení s telefonem. Nechybí ani bezdrátová nabíječka na mobilní telefon.

Pro Stargazer je připravena také technologie Hyundai Bluelink, díky které budou majitelé mít přístup k vozu i ze svého chytrého telefonu. Skrze něj půjde kontrolovat a ovládat základní funkce, jako zamknutí/odemknutí dveří, zapínání/vypínání světel, klakson, úpravu teploty v interiéru a dokonce i startování a vypínání motoru. Technologie zákazníky také upozorní na případnou krádež vozu, ze Stargazeru bude možné provádět tísňová volání nebo přivolat asistenci a auto bude automaticky odesílat informace o nehodě.

Z bezpečnostních asistentů indonéské stránky Hyundai zmiňují asistenta pro odvrácení čelní srážky (FCA), asistenta pro jízdu v pruhu (LKA), asistenty hlídající slepý úhel a zabraňující srážce s vozem v něm jedoucím (BCW + BCA) a systém kontrolující provoz za autem, když řidič vycouvává z parkovacího místa.

Stargazer je momentálně dostupný s jediným motorem, kterým je 1,5litrový zážehový čtyřválec MPI produkující 85 kW (115 k) při 6.300 min-1 a 144 Nm při 4.500 min-1. Jednotka může být spojena buďto s šestistupňovým manuálem nebo s variátorem Intelligent Variable Transmission (IVT).

Indonéští zákazníci již mohou model Stargazer objednávat, přičemž na výběr mají ze čtyř výbav: Active, Trend, Style a Prime. Základní výbava Active s manuální převodovkou vyjde na 243,3 milionů indonéských rupií (394 tisíc korun), zatímco nejvyšší výbava Prime s IVT (manuál se pro ni nedodává) stojí 307,1 milionů indonéských rupií (497 tisíc korun). Vzhledem k tomu, že Stargazer vznikl speciálně pro indonéský trh, v Evropě se s ním nepotkáme.

Filip Melich
Diskuze (3)

Doporučujeme

19. 7. 2022 11:05
Re: Sympatické
akorát u nás při splnění nařízení EU by stál 2x tolik. Nevím k čemu se tu podobné články vůbec publikují, na naštvání máme plno jiných zpráv :-)
Avatar - 3_diamanty
19. 7. 2022 09:04
Korejsky xpander
Zboku ciste mitsu xpander... ktore je v indonezii proste bestseller a hyundai si tam tiez chce odhryznut z kolaca... ale ved preco nie.... kazdy to tak dnes robi ... sablona je tu tiez jasna a hyundai tu uz siel na istotu... tak drzim palce ... hyundaiu sa hadam ani neda nefandit ... robi stale krajsie a sikovnejsie kusky ;-)
18. 7. 2022 18:36
Sympatické
Teda škoda že není i u nás. Musím říct že tohle se mi líbí víc jak Bayon.