Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Hyundai Veloster: Čtyřdveřový hatchback jinak!

Ondřej Láník
Diskuze (22)
Velkou premiérou značky Hyundai na detroitském autosalonu bude malé kupé. Automobilka několik dní před "akcí" odhaluje tajemství Velosteru.

Po odvážné expanzi na poli velkých sedanů s pohonem zadních kol nyní směřuje Hyundai pozornost na dostupnější modely s pohonem předních kol.

Studie, kterou se Hyundai prezentoval na světových autosalonech v roce 2007, se stala základem pro nové kupé. Malý sportovně laděný model se ukáže už v pondělí na NAIAS v Detroitu.

Nejnovější oficiální fotografie odhalují tušenou skutečnost. Totiž, že pravý a levý bok Velosteru nebudou stejné!

Veloster bude mít vlevo jedny dveře a na pravé straně dvoje boční dveře, které zrovnoprávní cestující nastupující dozadu s tím, kdo bude nastupovat na místo předního spolujezdce.

Ze zveřejněných snímků je zřejmé, že výklopná stěna má bohaté prosklení, které muselo být kvůli přijatelnému výhledu vzad zalomeno.

Sportovně laděný hatchback s vysokou zádí se nejprve vydá na hlavní vývozní trh Hyundaie - do USA. Tam bude konkurovat především hybridní Hondě CR-Z, kterou má podle vedení značky v USA překonat jak v kombinované spotřebě, tak i v jízdních výkonech. Druhým velkým soupeřem by měl být Volkswagen Scirocco.

Pohon by měly zajišťovat moderní čtyřválce s přímým vstřikováním paliva. Pravděpodobně jde o motor 1,6 GDI (103 kW), který je již v nabídce evropských řad ix35, resp. Sportage.

Ondřej Láník
Diskuze (22)
6. 1. 2011 15:12
Re: S žihadlem nebo bez?
Tak jsem to i myslel, není zrovna nutné, aby to byl opravdu hot hatch, ve kterém nám starším vyskáčou plomby. Ale harmonicky naladěný podvozek, který si dá hodně líbit - a taky láká k troše toho dovádění - to ano. Po těch víc než deseti letech nové éry Hyundaie a Kie už na to začíná být čas. Nevím, co kdo očekává od interiéru, mě ničím neuráží, lidem jako já bude záležet hlavně na kvalitní konstrukci sedaček, správných ergonomických poměrech a kvalitě materiálů. Přidávám odkaz - Hyundai chystá pro Veloster a postupně i další modely zavedení nového infotainmentového systému Blue Link, V rámci jednoho centra obsluha více funkcí, s přidáním nových, jako třeba automatické ohlášení nehody v rámci asistenčního programu, sos volání, předehřívání motoru atd.: [odkaz] Což znamená, že Veloster nemá být vozítko pro středoškoláky, ale chce oslovit i náročnější a starší publikum. Tomu odpovídá i ta koncepce pro 2 vpředu + občas někdo vzadu, která asi trochu laškuje s Mini Clubmanem. Mimochodem, VW/Škoda stejnou koncepci u Roomsteru nakonec (podle mě chybně) vzdali. Pokud se náhodou nedostaví efekt "VW Brouk" (po kterém tajně touží každá automobilka), nebude Veloster auto pro davy, ale právě naopak. Pro davy má Hyundai i30ku/Elantru nebo i20/Accent a podobně. Pěkný den :yes:
Avatar - kari.laz
6. 1. 2011 09:21
Re: Ta palubka je hustokrutědrsná
Juke má 5 dveří.

Edit: A hlavně má počet dveří na každé straně stejný
5. 1. 2011 21:30
Re: S žihadlem nebo bez?
Pokud to chteji stavet proti VW Scirocco tak podvozek musi byt dobry prinejmensim pro Evropu.

5. 1. 2011 21:24
Re: Ta palubka je hustokrutědrsná
To je pravda Juke se prodava vice nez automobilka kdy planovala, a nikdo ani nevi proc, jelikoz je to auto technicky "normalni" za normalni penize jen kategorie sama o sobe.

Rozhodne tak dal.

Zit porad z historie a retrostylu se neda do nekonecna. Vzdy nejaka ikona musi drive ci pozdeji u nejakeho vyrobce vzniknout a to vetsinou se neda naplanovat o tom rozhodne zakaznik.
5. 1. 2011 20:48
Re: Ta palubka je hustokrutědrsná
AKý ohlas vzbudil Juke totálne uletenými tvarmi - prečo by nemohlo trošku rozbúriť pokojné vody toto? Hyundai má za ušami, už to nie je ten outsider, ktorého sme donedávna poznali. A aby to vedeli všetci, potrebuje do sveta trochu zakričať a ukázať sa. Za mňa :yes: