Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Hyundai začal vyrábět SUV ix35 v Nošovicích, výroba Vengy přesunuta na Slovensko

redakce AUTO.CZ
Diskuze (6)
Nošovický Hyundai zvýší evropskou produkci modelu ix35 o 40 %.

Nošovická automobilka Hyundai dnes začala sériově vyrábět kvůli zvýšené poptávce po vozech SUV model Hyundai ix35. Vůz dříve produkoval sesterský závod Kia u slovenské Žiliny. Ten ale nestačil pokrývat zvýšený zájem zákazníků o silnější a dražší vozy tohoto typu. Proto se koncern Hyundai-Kia rozhodl přesunout jeho výrobu do Nošovic, kde produkci ix35 zvýší o 40 procent. ČTK to řekl mluvčí nošovické automobilky Petr Vaněk.

Ve slovenském závodu Kia se nyní bude naopak vyrábět model Kia Venga, který dosud montoval závod v Česku. "Kvůli ohromné poptávce a efektivnímu využití výrobních kapacit byla výroba modelu ix35 přesunuta do Nošovic," uvedl Vaněk. Koncern ji dnes spustil oproti plánu o dva měsíce dříve.

Zákazníci po hospodářské krizi podle Vaňka opět začali požadovat silnější a dražší typy aut. "V současné době jsou na vůz ix35 dlouhé čekací lhůty. Předpokládáme, že v řádu čtyř měsíců vyrovnáme nevypořádané objednávky a zákazníci pak budou čekat na vůz standardní dobu jednoho měsíce, a ne pět měsíců jako teď," konstatoval Vaněk.

Nošovický Hyundai exportuje vozy především do Německa, Velké Británie, Španělska nebo Polska.

Výměna modelů mezi závody Hyundai a Kia trvala několik měsíců. Výrobní linka umožňuje nošovickému závodu produkovat celkem čtyři modely. "Problém s linkou proto nebyl, stačilo ji upravit. Museli jsme ale sladit dodávky od subdodavatelů a zaškolit zhruba 300 pracovníků na nový model," uvedl Vaněk.

V minulosti koncern Hyundai-Kia rozdělil výrobu modelů v Česku a na Slovensku tak, aby byla co nejekonomičtější. V každém závodu, které jsou od sebe vzdálené zhruba 80 kilometrů, se proto vyráběl jeden páteřní model. V nošovickém Hyundai model i30, na Slovensku Kia Cee’d, a dva navzájem příbuzné modely, které mají podstatnou část komponentů stejnou. V Česku víceúčelový vůz segmentu B Hyundai ix20 a Kia Venga, na Slovensku sportovně-užitkové vozy segmentu C Hyundai ix35 a Kia Sportage.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (6)
Avatar - R32
2. 7. 2011 13:45
Re: Vibraflex
8-s sorry ale nechápem... akože v Žiline odhlučňujú autá lepšie ako v Nošoviciach? ;-\
Avatar - Vencos
2. 7. 2011 09:46
Re: Vida
Však na US trhu je plno lepších a hezčích SUV ;-)
1. 7. 2011 19:46
Re: Vida
Vidíme ovšem jen kus produkce ix35/Tucson, vyrábí se kromě toho v hlavním závodě v Ulsanu (34000 zaměstnanců, denní produkce všech modelů až 5.600, vlastní námořní přístav, kde lze nakládat 3 lodě souběžně) a v čínské joint-venture Beijing Hyundai Motor Company (tam pouze verze pro čínský trh, loni tahle fabrika vyrobila přes 700.000 vozů). Nepátral jsem po členění podle modelů, jen narychlo vidím prodeje v USA, kde je ale Tucson jakožto prťavé SUV míň žádaný než ix55/Veracruz - za 1-5/11 se tam prodalo přes 19.000 Tucsonů (a skoro 27.000 Veracruzů).
Avatar - saldy
1. 7. 2011 19:06
Vida
jak jim nové Tucsony i po roce na trhu stále frčí, ani vyšší výbavy prodejně neslábnou, málokdo ošklivce dával naděje na úspěch, ale uchytila se, čekačky jsou opravdu brutální, 5-7 někdy i 9 měsíců. Slováci vyrobili za půl roku asi 36 000 ix35 a Sportage, Nošovice by měly zmáknout 60 000.

Perfektně sestavený a vyvážený ceník v kombinaci s kvalitním zastoupením motorizací, nese zdá se plody.
Avatar - Guttalax
1. 7. 2011 17:53
Vibraflex
;-) Korejci ted budou akčně dodávat ke každému vozu 3m Vibraflexu pro domácí dodělání odhlučnění . >:D >:D >:D >:D A to se vyplatí.