Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

I ty, Forde? Hybridní Mustang potvrzen! A také elektrické SUV…

David Bureš
Diskuze (20)
Svět pony carů už nebude jako dřív. Ford Mustang bude totiž nabízen také jako hybrid. Americký výrobce toho však v oblasti elektrifikovaných vozů chystá mnohem více.

Automobily s hybridním a elektrickým pohonem jsou trend, kterému se výrobci nemohou vyhnout. Ford v této souvislosti zatím spíše mlčel, to se však nyní mění. Americký výrobce totiž ohlašuje mohutnou expanzi na poli elektrifikovaných aut. V následujících letech uvede na trh hned 13 automobilů s hybridním nebo čistě elektrickým pohonem.

„Investice Fordu a rozšiřování aktivit v této oblasti vycházejí z našeho přesvědčení, že nabídka elektrifikovaných automobilů bude do patnácti let v celosvětovém měřítku širší než nabídka vozů poháněných běžnými spalovacími motory,“ vysvětluje budoucí plány Fordu jeho prezident a generální ředitel Mark Fields.

Tou nepochybně nejzajímavější elektrifikovanou novinkou je Mustang Hybrid. O příchodu pony caru s hybridním pohonem se už delší čas mluvilo, přičemž nyní jeho příchod Ford potvrdil. Hybridní Mustang má nabídnout podobný výkon jako osmiválcový model, avšak s výrazně vyšším točivým momentem v nízkých otáčkách, což umožní právě dodatečná zástavba elektrického motoru. Mustang Hybrid je plánován pro rok 2020, přičemž jako první se jej dočkají zákazníci v Severní Americe.

Ve stejném roce se začne prodávat také zatím nepojmenované SUV s čistě elektrickým pohonem. Automobil by měl po nabití baterií ujet až vzdálenost 482 kilometrů, přičemž vedle USA a Číny, kde zájem o takový typ vozidel mohutně sílí, bude nabídnut i v Evropě.

Primárně pro Evropu pak bude určen Transit Custom Plug-In Hybrid. Dodávka s hybridním pohonem se na trhu objeví v roce 2019, přičemž klientům má minimalizovat provozní náklady při jízdě ve městě. Naopak F-150 Hybrid bude cílen pro Ameriku a Střední východ, do prodeje vstoupí v roce 2020, přičemž díky hybridnímu pohonu bude moci sloužit i jako mobilní generátor elektřiny. Takovou funkci byste nečekali co?

Součástí plánů Fordu je rovněž velkosériově vyráběný autonomní vůz určený pro komerční poskytovatele ride-sharingových služeb. Vyvíjen je na bázi Fusionu Hybrid (americké verze Mondea), přičemž na trh bude uveden v roce 2021, nejprve v Severní Americe a později i na jiných trzích.

Expanze na poli elektrifikovaných vozidel má čerpat ze zkušeností Fordu nabytých prodejem stávajících modelů s tímto druhem pohonu. Automobilka třeba zjistila, že 88 % zákazníků ujede denně maximálně 100 kilometrů nebo že zákazníci sice od elektroaut žádají co nejvyšší dojezd, zároveň se ale stále méně bojí, že by nedojeli do cíle.

„Jak se zdá, někteří jiní se soustředí spíše na marketingová tvrzení a čísla. My se naproti tomu zaměřujeme na to, abychom zákazníkům poskytli ještě více všeho, čeho si na vozech Ford cení. To znamená více síly v případě pick-upů, větší produktivitu u užitkových modelů a lepší dynamiku u sportovních vozů – a k tomu nižší spotřebu paliva jako bonus navíc,“ dodává k tomu Raj Nair, výkonný viceprezident a vrchní technický ředitel Fordu.

David Bureš
Diskuze (20)
Avatar - Barrichello
5. 1. 2017 20:25
Re: prekvapeni a znechuceni
no pořád ani v Praze ten Mustang nevidíš každej den nebo ne tu poslední generaci
4. 1. 2017 18:38
Re: prekvapeni a znechuceni
jo v EU je to stylovka a proda se jich tu mozna par desitek tisic kusu, nejsou na nej vpodstate krom dani restrikce takze proc ne, a i diky nizke cene je to vpodstate jedno jak ty dane nabudou, predpokladal bych ze diky tak malemu rozdilu cen obou motorizaci bude proste v EU prodej tak 85-90% V8cek
4. 1. 2017 18:10
Re: Znesvědcení. Nechutné.
I americký model Ford Edge se zde nenabízí s jediným benzínovým motorem, což není vůbec dobré.
4. 1. 2017 17:09
Re: prekvapeni a znechuceni
protoze v Evrope je Mustang proste stylovka a ne masovka, ale ve velkych mestech se za tim jiz taky nikdo normalni neotaci, proc taky?
Avatar - Barrichello
4. 1. 2017 12:35
Re: prekvapeni a znechuceni
Tak bavili jsme se o situaci v ČR, že, potažmo v Evropě.

Ecoboost se v Evropě moc neprodává, ty měli všude skladem zatímco na V8 se čekalo.