Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ineos vyvíjí drsný offroad Grenadier 4x4 s vodíkovým pohonem od Hyundai

Ondřej Mára
Diskuze (5)

Robustní offroad, který je často označován jako moderní nástupce klasického Land Roveru Defender, zřejmě dostane vodíkový pohon z dílny společnosti Hyundai.

Chemická společnost Ineos, pod kterou spadá i automobilka Ineos Automotive, nedávno zveřejnila tiskovou zprávu, ve které oznamuje investici dvou miliard euro do tzv. zeleného vodíku a současně spuštění kampaně za propagaci vodíku mezi britskou veřejností.

V budoucích plánech společnosti přitom nezanedbatelnou roli sehraje i divize Ineos Automotive, která podle tiskové zprávy „prozkoumává nové příležitosti vodíkové mobility“ mimo jiné i při vývoji ukázkového vodíkového SUV Grenadier 4x4.

Vodíkový offroad by měl být vybaven technologií vodíkových palivových článků, které na základě dohody o partnerství z listopadu 2020 dodá jihokorejská automobilka Hyundai Motor Company. Testování vodíkového offroadu by mělo začít koncem roku 2022, tedy alespoň podle současných plánů. Výroba Grenadieru s konvenčním pohonem má přitom začít již v července 2022.

Video se připravuje ...

Velký důraz společnosti Ineos na zužitkování vodíku má přitom poměrně snadné vysvětlení. Jako jedna z největších chemických společností světa totiž ročně vygeneruje až 300.000 tun vodíku, který vzniká jako vedlejší produkt různých chemických reakcí.

Její dceřiná společnost Inovyn se pak zaměřuje na výrobu tzv. zeleného vodíku, který vzniká za elektrolýzy využívající energii z obnovitelných zdrojů. Výroba tohoto vodíku, který je dnes využíván například v generátorech nebo při přepravě, by v budoucnosti měla být stále důležitější. Společnost navíc investuje i do tzv. modrého vodíku, kdy je vznikající CO2 zachyceno a uskladněno v zemi.

Ondřej Mára
Diskuze (5)

Doporučujeme

Avatar - Barrichello
20. 10. 2021 10:23
Re: To je chlap
Dodávalo uhlí a potraviny celé EU :-) :-) :-)

to by dělalo Polsko, bez polského vooce, zeleniny a jejich potravinových fabrik by Evropa zdechla hlady.

Stejně tak může vystoupit i Madarsko a zaně krásný rozklad EU
Avatar - WinDiesel
20. 10. 2021 09:53
Re: To je chlap
Zbytečně řešíš cizí problémy.
Avatar - WinDiesel
20. 10. 2021 09:52
Len ten vodík zelený a levný stále nějak nemaj
Už je na čase, aby postavili auto na prdy.
V každém JZD by tankováli. Nic by neunikalo do vzduchu.
A jako range extender by si mohla připrdět posádka v automobilu ...
:-[] :-[] :-[]
20. 10. 2021 05:32
Re: To je chlap
To jsem netušil. :no:
Brexit je legrační tema, moc me bavi, jak se vždycky v diskusich doctes, ze jsou to články “na zakázku”, ze EU strasi, aby to nenapadlo někoho dalšího, třeba Polsko. Co by země jako Polsko nebo my dělala bez EU? UK má jinaci ekonomiku a jak se to vyvíjí ;-)
20. 10. 2021 00:15
To je chlap
Jim ratcliffe je spravny chlap, popredna tvar kampane za brexit, ktory zbalil sakypaky a vsetky svoje penezi a momentalne sa vyhrieva v monaku. Aj tento projekt mal byt britsky, vykrikoval kade chodil, nasr.t na eu, ale tusim, ze vyroba nakoniec bude prebiehat vo francuzsku. Aky je svet krasny..... Pre jima v monaku. Plebs niekde v cumbrii si to vyzere