Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Infiniti Q30: Asijské áčko se začalo sériově vyrábět

David Bureš
Diskuze (3)
Q30 je nejen prvním kompaktním Infiniti, ale také prvním modelem značky, který se začal vyrábět v Evropě.

Infiniti zahájilo v továrně v anglickém Sunderlandu sériovou výrobu nového kompaktního hatchbacku Q30. První sériové exempláře tohoto automobilu s technikou od Mercedesu poputují do Číny a USA.

Q30 je důležitou součástí plánů Infiniti na zvýšení prodejů. Jedná se o první auto značky, které se vyrábí v Evropě. Již brzy jej však doplní i malé SUV QX30 postavené na stejném technickém základu. Vozy Infiniti vznikají v šesti závodech v pěti různých státech světa. Vedle Velké Británie jejich výroba probíhá v Japonsku, USA a Číně, v Rusku se auta pouze montují z částečně dovezených komponentů. Od roku 2017 bude Infiniti ve spolupráci s Mercedesem vyrábět také i v Brazílii.

V Sunderlandu byly dosud vyráběny výhradně modely Nissanu, o produkci vozů Infiniti bylo rozhodnuto v roce 2012. Závod byl vybrán kvůli tamější vysoké výrobní kvalitě. Q30 je navíc primárně určeno pro evropské trhy (o vývoj se postarala britská designérská a technická centra v Paddingtonu a Cranfieldu), a tak bude snadnější jej dovážet k zákazníkům z Anglie než třeba z Japonska.

Kvůli výrobě modelů Infiniti se v Sunderlandu značně investovalo, do přípravy produkce Q30 bylo vloženo 250 milionů liber (9,5 miliardy korun). Tato investice zajistila vznik 1.000 nových pracovních míst, a to jak přímo ve výrobním závodě, tak u dodavatelských firem.

Nové výrobní prostory se rozkládají na ploše velké 25.000 m2. Jejich součástí je plně automatizovaná karosárna, kde karoserie pomocí laserů svařuje 134 robotů. Novinkami jsou též rozšířená lakovna a montážní linka. Výrobní proces je přizpůsoben individuálním požadavkům zákazníka, v oblasti podvozku a interiéru musí operátoři pro dokončení auta vykonat 1.191 různých úkonů.

Továrna Nissanu v Sunderlandu je největší automobilový závod ve Velké Británii. Loni zde vzniklo 500.237 aut, což znamená, že každé třetí auto vyrobené v Británii vyjelo právě z této továrny. Nissan v Sunderlandu vyrábí od roku 1986, aktuálně tam produkuje modely Qashqai, Note, Juke a Leaf.

David Bureš
Diskuze (3)
Avatar - pelikoš
6. 12. 2015 19:08
Re: Strašidlo
:no:
Strašidlo
Prečo luxusné auto je len luxusné ale nie pekné? Akoby súťažili v disciplíne, kto nasadí hnusnejší kukuč...
3. 12. 2015 15:05
KLON
Je to zvláštní, ale mám pocit, že Japonci vyslyšeli nářky majitelů MB a vytvořili jim klon podle jejich představ. Retro výdechy nahradili elegantními mřížkami, módně přilepený display inegrovali tam kam patří, šaltrpáku nechali na tunelu atd. atd. Akorát klíček (resp. to, čím se startuje, odemyká atd.) je tedy vypečený, to asi ani nemá cenu komentovat...