Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Iveco Bus 2013: Rekordní výroba

Ladislav Černý
Diskuze (0)
Firma Iveco Czech Republic ve Vysokém Mýtě vyrobila loni 3165 autobusů a významně přispěla k výbornému výsledku celé společnosti Iveco Bus.

Loňský rok byl pro výrobce autobusů i nákladních vozidel přelomový kvůli přípravě přechodu na přísnější emisní požadavek. Ve společnosti Irisbus (od května 2013 Iveco Bus) probíhaly další změny v souvislosti s integrací společností Fiat Industrial a CNH Global do společnosti CNH Industrial. Výsledky firmy Iveco Czech Republic (výrobní závod ve Vysokém Mýtě) přijel do tuzemska odhalit prezident Iveco Bus Pierre Lahutte.

Produktové novinky a výroba

Nový městský autobus Urbanway měl světovou premiéru na loňském květnovém kongresu UITP v Paříži. Všechny modely nové řady Iveco Bus Euro 6 byly k vidění na říjnovém veletrhu Busworld, odkud jsme přinesli podrobnou reportáž v listopadovém vydání AutoProfi.

V loňském roce slavila výroba autobusů ve Vysokém Mýtě 85. výročí. V současnosti je Iveco Czech Republic největším výrobním závodem značky Iveco Bus. Rekordní loňskou výrobu a objednávky ovlivnila zejména poptávka po vozidlech Euro 5, v listopadu začala produkce nového modelu Crossway Euro 6. Téměř třítisícové hranice (2972 vozidel) se výrobní závod také dotkl v roce 2011, o rok později vyrobil 2773 autobusů.

Na konečném výsledku se významně podílely modely Crossway, kterých se v roce 2013 společně s řadami Recreo a Crosway Low Entry vyrobilo 2694 kusů, což představuje cca 85,1 % celkové produkce ve Vysokém Mýtě.

iveco profi autobusy iveco profi autobusy

Finance 2013

Výsledky společnosti Iveco Czech Republic za rok 2013 provázejí tržby v objemu 13,348 miliardy korun, což představuje 20,32% nárůst proti loňskému roku. Tržby firmy se nad desetimiliardovou hranicí už pohybují od roku 2011, kdy obrat činil 11,409 mld. Kč. Loňský zisk po zdanění dosáhl 1,041 miliardy proti 951 mil. Kč v roce 2012 a 795 milionům za rok 2011.

Prodeje

Firma Iveco Bus poskytla loni v Česku 253 vozů, z toho 207 autobusů Crossway. Mezi významné zákazníky, u nichž v roce 2013 uspěly autobusy Iveco Bus, se řadí například fima Icom, díky které se autobusy z Vysokého Mýta vrátily na linky obsluhující výrobní město.

Na Slovensku dosáhl prodej autobusů Iveco Bus 189 vozidel (101 vozů Crossway z vysokého Mýta). Mezi největší zákazníky v kategorii linkových autobusů, kteří se po několika letech vrátili ke značce Iveco Bus, patří firma Slovak Lines, jež objednala celkem 85 nových vozidel Crossway Low Entry.

Exportní firma

Vzhledem k prodejům v Česku a celkové výrobě je jasné, že Iveco Czech Republic vyvezlo loni 93 % produkce. Autobusy směřovaly do třiceti zemí světa. Mezi největší exportní trhy patřily v loňském roce Francie (1425 autobusů), Itálie (497), Německo a Rakousko (426) a Norsko (98). Dalších 77 autobusů se prodalo do Ruska a firma dodala autobusy i do zemí jako je Island, Uzbekistán nebo Albánie.

Rekordní čísla v tržbách, zisku, výrobě a prodeji se odrazily v získání ocenění, která dokládají významné postavení společnosti Iveco Czech Republic v oblasti exportu, zaměstnanosti a kvality výroby. V prosinci firma získala 3. místo v ocenění Exportér roku za růst vývozu mezi léty 1993 a 2012, dlouhodobě patří i mezi prvních padesát nejvýznamnějších firem v České republice. Výrobní závod ve Vysokém Mýtě získal loni mezinárodně uznávanou bronzovou medaili World Class Manufacturing za nastavení systému řízení výroby v souladu s nejlepšími světovými standardy.

Investice

Rok 2013 se nesl ve znamení velkých investic do testů spolehlivosti nové řady Crossway Euro 6. Jedenáct prototypů najelo přibližně 1,6 milionu kilometrů v nejrůznějších podmínkách včetně mrazivých oblastí za Severním polárním kruhem a sluncem rozpáleného vnitrozemí Španělska. Na zavádění výroby nové modelové řady a do modernizace elektrického vybavení závodu přešly desítky milionů korun. Do celkových loňských investic ve výši 152,6 milionu korun také spadají četná školení a „on job“ tréninky v souladu se Strategickým plánem vzdělávání. Ten zaměřuje rozvoj zaměstnanců zejména na podporu zvýšení výkonu, integrity, týmové práce, klíčových manažerských dovedností a na technické a odborné znalosti zaměstnanců všech útvarů.

Na konci roku měla firma Iveco Czech Republic celkem 1961 zaměstnanců, což je o 57 kmenových pracovníků více než v roce 2012. Největší navýšení bylo zaznamenáno v kategorii výrobních dělníků, což souviselo s navýšením výroby.

iveco profi autobusy iveco profi autobusy

Očekávaná jubilea

Celkově se ve Vysokém Mýtě zatím vyrobilo více než 116 tisíc autobusů. V příštím roce, kdy si Iveco Czech Republic připomene 120. výročí založení firmy, překoná pravděpodobně celkový produkce autobusů příznačnou číslici 120 000. Při současném tempu výroby ve Vysokém Mýtě by se obě číslice 120 měly za rok sejít. Společnost Iveco Czech Republic navazuje na pětaosmdesátiletou tradici výroby autobusů ve Vysokém Mýtě a 119letou historii firmy založené Josefem Sodomkou. Firma, známá od roku 1948 pod jménem Karosa, se již v druhé polovině čtyřicátých let minulého století orientovala převážně na výrobu autobusů. Je spojena s řadou úspěšných a legendárních vozidel 706 RTO, ale i řad ŠM, ŠL, ŠD, 700 a 900. Na tyto typy navázala velmi úspěšná současná řada Crossway.

Iveco Bus a CHN Industrial

Výrobce autobusů je od loňského roku značkou skupiny CNH Industial, která je celosvětovým lídrem v oblasti komerčních vozidel a investičních celků. Iveco Bus zaměstnává více než pět tisíc lidí a provozuje dva výrobní závody ve francouzském Annonay a Vysokém Mýtě. Oba získaly v loňském roce prestižní bronzovou medaili World Class Manufacturing.

Ladislav Černý
Diskuze (0)