Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Iveco představuje svou novou vlajkovou loď v podobě modelu S-WAY

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (5)

Iveco rozšiřuje svou nabídku těžkých nákladních vozidel pro dálkovou silniční dopravu o zcela nový model S-WAY, který se zároveň stává jejím vrcholem.

Pozici vlajkové lodi mezi těžkými silničními nákladními vozidly italské značky přebírá nové Iveco S-WAY od modelové řady Stralis. Novinka má představovat vozidlo pro příští desetiletí, což demonstruje svým designem i technikou a především konektivitou, jejímž prostřednictvím otevírá novou éru v oblasti správy vozového parku i řešení prostoru pro práci i odpočinek řidiče na palubě.

Iveco S-WAY se od dosavadních zástupců své značky liší na první pohled díky zcela novému provedení kabiny s výraznou maskou a dynamicky působícím provedením předních partií. Exteriér vozidla je přitom navržen za účelem dosažení minimálního odporu vzduchu, čemuž je mimo jiné podřízeno řešení mřížky na přídi s rohy o velkém poloměru a bočními žebry, provedení vícedílného nárazníku s integrovanými deflektory i tvarování střechy.

Iveco uvádí, že nová kabina pozvedává parametry aerodynamiky na novou úroveň, což se má projevovat úsporou spotřeby paliva až o čtyři procenta. Vedle aerodynamiky si ovšem zaslouží pozornost i LED světlomety a jednodílná boční okna, zajišťující lepší viditelnost pro řidiče. Zesílená struktura skeletu kabiny pak má zajistit vysokou úroveň pasivní bezpečnosti.

Interiér nové kabiny modelové řady S-WAY má řidiči zajistit maximální komfort při jízdě i odpočinku. Polohovatelné sedadlo tvarované prostřednictvím plochého podstavce má řidiči umožnit nastavit si ideální výšku a vzdálenost od multifunkčního volantu a zajistit tak dostatečně potřebný prostor pro nohy. Velká pozornost byla při vývoji palubní desky věnována její ergonomii a uspořádání ovládacích prvků tak, aby měl řidič všechny klíčové funkce snadno v dosahu.

Nový systém infotainmentu s funkcemi rozeznávání hlasu, rádiovými a navigačními mapami DAB má řidiči umožnit využívat digitální palubní funkce zrcadlení telefonu prostřednictvím systémů Apple Car Play nebo Android Auto. Klimatizační systém včetně nezávislé parkovací klimatizace a systému vytápění má v kteroukoli dobu zajistit ideální vnitřní teplotu uvnitř interiéru.

Prostorné přihrádky jsou rozmístěny po celé kabině tak, aby vyhovovaly potřebám řidiče. Prostor pro noční odpočinek byl zrevidován, aby řidiči poskytoval maximální pohodlí a má se v něm snoubit funkčnost i pohodlí s novým symetrickým uspořádáním a vhodně řešeným úložným prostorem, USB porty a ovládacími prvky. Nově řešená střecha zajistí pohodlnou výšku stání, a to 2,15 m ve středu kabiny.

Iveco vybavilo modelovou řadu S-WAY novým systémem konektivity, umožňujícím vozidlu přímou komunikaci s řídícím centrem společnosti Iveco a poskytujícím data v reálném čase, čímž maximalizuje parametry provozuschopnosti a produktivity vozu.

Nová aplikace IVECO EASY je navržena tak, aby řidiči usnadnila pobyt na palubě vozu a umožnila mu obsluhovat všechny funkce ovládání kabiny a vozu na svém mobilním zařízení. Kromě toho lze aplikaci používat k aktivaci nepřetržité asistenční služby, k přístupu ke vzdáleným diagnostickým datům a k zobrazení nástroje pro hodnocení způsobu řízení.

Iveco S-WAY nabídne širokou paletu motorů motorů Euro VI/d na naftu a zemní plyn. V případě dieselových motorů budou k dispozici pohonné jednotky se třemi hodnotami zdvihového objemu a výkonem v rozmezí od do kW (310 až 510 k), zatímco motory na zemní plyn se dvěma hodnotami zdvihového objemu budou disponovat výkony od do kW (340 až 460 k).

Systém prediktivní jízdy Iveco HI-CRUISE integruje asistenční funkce řízení vozu, jako jsou eco-roll, prediktivní řazení a prediktivní tempomat, využívající nejmodernější technologie mapování prostřednictvím systému GPS.

Provedení S-WAY NP na zemní plyn má maximalizovat výhody ekologicky šetrného paliva s cílem zlepšit kvalitu ovzduší, a svou nízkou hladinou hlučnosti o hodnotě 71dB, garantovanou certifikátem Piek Quiet Truck pro bezhlučný chod, zmírnit dopad klimatických změn a přispět k tiššímu dopravnímu provozu, což z něj podle materiálů značky Iveco činí ideální dopravní prostředek pro noční provoz. Zároveň má být Iveco S-WAY NP s dojezdem kolem 1600 km ideální i pro mezinárodní dálkovou dopravu.

Zdroj: Iveco

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (5)

Doporučujeme

Avatar - Viktor Tamayo
9. 7. 2019 16:21
jméno
Víte, co znamená S-WAY? Přeci Scania-WAY :-) :-) :-)
6. 7. 2019 07:25
Re: U Iveca si řekli :
Interier jsem videl a je stejny jako u Hi way. Tlacitka kde se schova pul prstu. Nebo razeni D N R je na svém miste porad stejne. Palubka je taky stejna, jen tam pridali par chromovych list. Jsem zvedav na posed mezi volantem a sedačkou, u starého modelu to je nesnesitelny. Chlubi se ze tam nejsou sloupky v oknech, aby ne, kdyz se na jinych autech nepouzivaji min 12 let. Na jare nam je mají dat a mam z toho hruzu. Ted jezdime do servisu každých 14 dni a az bude novy model, který nebude vychytany tak tam budeme asi každý tyden.