Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Iveco Z Truck: Futuristický kamion na Bio-LNG (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Iveco vidí budoucnost užitkových vozidel v CNG a LNG. Tomu odpovídá i její koncept tahače pro dálkovou dopravu Z Truck.

Iveco je dlouhodobým celosvětovým hráčem v pohonu na CNG. V poslední době se také velmi angažuje ve zkapalněném LNG. Nejnovější projekt této značky pak sází na zkapalněný biometan (Bio-LNG).

Iveco Z Truck na první pohled zaujme svým futuristickým designem. Tahač vzhledem své kabiny jen minimálně připomíná současnou sériovou produkci a nabízí zajímavých řešení od přístupu do kabiny za pomoci výsuvných schůdků za předním kolem až po provedení interiéru.

Řidič je zde usazen podobně jako v kabině vrtulníku a výhled před vozidlo nijak neomezuje masivní palubní deska. Všechny důležité provozní informace i údaje z navigace a multimediálního systému se zobrazují na dvojici displejů a mohou být promítány i na čelní sklo. Klasická vnější zpětná zrcátka pak nahrazuje trojice displejů, z nichž jsou dva usazeny na vnitřní straně A sloupků kabiny a třetí nad čelním oknem.

Kabina byla navržena s ohledem na potřeby řidičů při několikadenních cestách a konfigurace vnitřního prostoru se mění podle toho, zda vozidlo projíždí městskými ulicemi nebo se pohybuje po dálnicí či je v režimu autonomního řízení, do nějž řidič nezasahuje.

Vedle samotného pracoviště řidiče se pak může měnit i uspořádání celého vnitřního prostoru. Řidič pak může mít k vyřízení potřebných dokumentů k nákladu k dispozici mobilní kanceláře, zatímco ve volném čase může využít kuchyňský kout umístěný v pravém zadním rohu kabiny či sprchový kout na druhé a pro relaxaci má samozřejmě k dispozici sklopné lůžko a tzv. zábavní stěnu s velkou obrazovkou.

Klimatizační systém v kabině má využívat ke své práci odpadní teplo a nejen při jízdě má být schopen vytvořit kolem sedadla řidiče jakousi bublinu s předem nastavenou teplotou bez rušivého proudění vzduchu.

Pohon tahače Iveco Z Truck má zajišťovat motor na Bio-LNG s výkonem 338 kW (460 k) a točivým momentem 2000 N.m, který má ve srovnání s konvenčními agregáty spalujícími naftu vynikat o 33 % nižší spotřebou paliva a výrazně nižšími emisemi škodlivých výfukových plynů.

Bio-LNG je uloženo v nádržích s celkovou kapacitou 1200 litrů a díky tomu se má dojezd soupravy tahače s návěsem pohybovat okolo 2200 km, což má být o 60 % více než u současného modelu Iveco Stralis NP a vozidel se vznětovými motory.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)