Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jaguar D-Type: Mr. Bean rozšiřuje sbírku

Miro Mihalik
Diskuze (5)
Ve svém starém Mini vyvolává Mr. Bean na silnicích paniku, ve skutečném životě je ovšem Rowan Sebastian Atkinson pohodový člověk, který si díky svému smyslu pro humor vydělal na parádní automobilovou sbírku v hodnotě kolem 100 milionů liber.

Svým obdivem k technice se netají a přiznává, že první zkušenosti sbíral už jako 16letý, za volantem traktoru na farmě svých rodičů, kde „strašil vše živé v okolí“. Mimo jeho pozornosti nezůstal ani matčin Morris Minor, kterým se také proháněl po místních silničkách.

O pár let později se jeho pozornost zaměřila na velké nákladní vozy. Sám říká, že ho fascinuje spojení mezi člověkem a strojem a ta obrovská odpovědnost, kterou má řidič trucku. Mimochodem, Rowan Atkinson je doposud držitelem řidičského oprávnění HGV (Hudge Goods Vehicle), které mu dovoluje usednout za volant soupravy tahač-návěs do celkové hmotnosti 45 tun. Nevyzkoušel ho však už dobrých 30 let.

Svou náklonnost ke všemu co má kola, vyjádřil v dokumentárním cyklu nazvaném Driven Man – první část můžete vidět na videu, další hledejte na www.youtube.com. O co jde? Rowan Atkinson jezdí po Londýně, komentuje život na silnicích, skvěle předvádí některé typy řidičů a řeší svůj automobilový fetišizmus s taxikářem, policistou, prodejcem ojetin, dokonce s psychoterapeutem… V roce 1995 ohromil v hlavní roli životopisného filmu Full Throttle, věnovanému průkopníkovi britského automobilového závodění Siru Henrymu Birkinovi.

{videoplayer link="http://www.youtube.com/v/RT71iETt9Zw" style="auto"}

Kromě herectví se věnuje i psaní, a nejen tomu komediálnímu. Kdo z vás měl přístup k renomovaným britským magazínům Evo nebo Car, určitě jste zaregistrovali jeho jméno i tady. K závodění se dostal koncem 80. let, když si koupil Renault 5 Turbo. V průběhu dvou let absolvoval 12 závodů, což není mnoho, ale on sám si uvědomoval, že není tak dobrý. Podruhé se na okruhy dostal v roce 1997, když si za vydělané peníze pořídil Aston Martin DB2. Vydržel s ním dva roky, aby pak přesedlal na další Aston, tentokrát V8 Zagato.

Mezitím se sbírka rychle rozrůstá a dominují v ní hlavně vozy Aston Martin – jeho model DB7 si zahrál roli ve filmu Johnny English a V8 Zagato, s registrační značkou „COM1C“, se projelo v satirické komedii The Tall Guy. Ironií osudu je, že jako postava ve filmu kritizuje jízdu v nepřiměřené rychlosti, aby pak vyfasoval zákaz řízení za nehodu způsobenou ve vysoké – hádejte co. Jak si jistě pamatujete, nebyla to jediná bouračka. V médiích se ve velkém propírala jeho nehoda v McLarenu F1, méně známá je však vážnější havárie, která se mu stala v roce 2001 na srazu klubu majitelů aut značky Aston Martin. Jeho V8 Zagato vletělo vysokou rychlostí do bariéry, naštěstí jemu se nic nestalo.

Při procházce mezi jeho vozy byste narazili na hodně zvláštní kousky - zelené Ferrari 456GT s malinovou kůží, malé Subaru Sherpa, tři Mercedesy včetně stříbrného taxíku 500E s výkonem 235 kW (320 k), vzácné MG XPower SV, Hondu Civic Hybrid, Aston Martin Virage, Lancii Delta Integrale, Audi A8 nebo Bentley Mulsanne.

Podivné je, že nemá žádné Porsche. Proč? „S Porsche mám problém,“ říká Rowan Atkinson. „Jsou to nádherné automobily, ale vím, že bych nemohl žít se žádným z nich. Nějakým způsobem cítím, že jejich majitelé nemají mou krevní skupinu. Neprohlašuji, že Porsche je hromada hnoje, ale vím, že je v tom psychologie, která mi brání, abych nějaké vlastnil.“

Naopak s vozy Jaguar nemá Mr. Bean spojený žádný blok. Před pár týdny si koupil klasický model D-Type za 500 tisíc liber, který britská značka úspěšně nasazovala ve vytrvalostních závodech Le Mans.

Miro Mihalik
Diskuze (5)
Avatar - Pekelná Micinka
22. 6. 2007 10:23
Re: Atkinson je fajn
:yes: Jo jo. Já si ho ani s Porsche neumím představti. Test od něj jsem taky četl, sice ne v originále, ale četlo se to pěkně. Malinová kůže, to si neumím představit. Asi nějaká červená s nádechem do růžova. Myslím že ten F1 si nechal opravit. A k tomu D-Type snad jen dodat, skvělá volba sire. Na tom traktoru nemá chybu. >:D :yes:
Avatar - da_b0mb
22. 6. 2007 09:03
Atkinson je fajn
Skoda,ze jeho humor je uz tolik okoukanej a uz neprinasi nic novyho (viz. Prazdniny pana Beana) Nejlepsi stejne byly ty jeho gagy a kratky scenky. Filmy me uz tolik nebraly. Kazdopadne tu sbirku mu preju, mit ty prachy, tak delam to samy. Skoda toho McLarenu;-)To zeleny Ferrari s malinovou kuzi,to je ryze britskej "vkus" asi :-) P.S: Virage :yes: