Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jaguar Land Rover jedná o společném podniku v Číně

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Jaguary a Land Rovery Made in China budou zřejmě brzy realitou.

Automobilový výrobce Jaguar Land Rover (JLR) jedná s nejmenovanou čínskou automobilkou o založení společného podniku pro výrobu a prodej automobilů na největším automobilovém trhu světa. Potvrdil to mluvčí indické společnosti Tata Motors, která je vlastníkem obou britských značek Jaguar a Land Rover.

Americký list The Wall Street Journal citoval výkonného šéfa Tata Motors Carla-Petera Forstera, který na konferenci o automobilovém průmyslu v Šanghaji sdělil, že JLR chce najít v Číně partnera pro výrobu a prodej "co nejdříve". Dodal, že s jednou čínskou automobilkou se vedou "pozitivní diskuse", odmítl ji však jmenovat.

"Nejsme (na mnoha trzích) tak silní, jak bychom měli být, zejména ne v Číně," řekl Forster podle WSJ. Čína loni předstihla USA a stala se největším globálním trhem automobilů.

Předseda správní rady Tata Group Ratan Tata v srpnu uvedl, že divize JLR chce rozšířit nabídku vozů Jaguar a posílit svou prodejní síť v Číně. Ve fiskálním roce 2010 by se podle něj měl prodej vozů Land Rover v Číně dostat na 20.000 a vozů Jaguar na 5000, s tím, že JLR by měla v Číně začít své vozy i montovat.

Tata Motors koupila luxusní britské značky Jaguar a Land Rover od americké Ford Motor v červnu 2008 za 2,3 miliardy USD (asi 40 miliard Kč). Kvůli dluhu převzatých značek a propadu poptávky během globální krize měla s touto akvizicí potíže, nyní je však situace lepší a JLR zaznamenala v prvním fiskálním čtvrtletí do konce září čtvrtý čtvrtletní zisk po sobě. Odbyt vozů obou značek vzrostl v září meziročně o 16 procent na 19.528 kusů.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)