Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jaguar Land Rover vyvíjí systém detekující výmoly na silnici (+video)

Ondřej Chamilla
Diskuze (14)
Výstraha proti výmolům, tak by se dal nazvat nový systém vyvíjený Jaguar Land Roverem, který zachytí a upozorní na výmoly, aby chránil vůz před poškozením a posádku před nekomfortní jízdou.

Silnice ve Velké Británii svou nekvalitou připomínají ty české, není tedy divu, že právě britský Jaguar Land Rover se rozhodl s výmoly bojovat, a tak vyvíjí nový systém, který bude skenovat silnici a upozorňovat na výtluky. Součástí systém je rovněž příprava vozu na zhoršený povrch a sdílení zjištěných dat se správci silnice.

Systém má být umístěn v Range Roveru Evoque a pokud bude při testech fungovat správně, dostane se sériové i do dalších modelů. Pravdou je, že podobná záležitost již v Evoque i Discovery Sport funguje, jde o adaptivní tlumiče Magneride, které pomocí senzorů sledují povrch a konstantě upravují chování podvozku. Jaguar Land Rover však chce systém povýšit, aby zvládal reagovat předem i na velké výmoly, propadle kanály či vyvýšeniny, což dosud tak úplně nezvládá.

Automobilka upozorňuje, že by mohla dokonce upravit systém tak, aby zvládl fyzicky nasměrovat vůz mimo výmol, nebo dokonce jej před velkou dírou zastavit. Otázkou je, jestli jsou takové zásahy bezpečnější, než potenciální snížení komfortu posádky či poškození pneumatiky. V první fázi má však systém na výmoly pouze upozorňovat a připravit na ně samotný vůz i posádku. Zástupce města Coventry si však nový systém pochvaluje, protože data z něj pomohou silničářům rychleji identifikovat problémová místa a zaměřit se na ně.

Ondřej Chamilla
Diskuze (14)
11. 6. 2015 19:12
Re: Zas taková novinka to neni
Dik za info. Na tie roky to bola fakt pecka ;-)
10. 6. 2015 22:32
Re: Zas taková novinka to neni
Byl to Sonar Suspension Nissanu a měla ho Maxima. Pozdější verzi mělo myslím i nějaké Infiniti.
10. 6. 2015 20:45
MagneRide
Bezva. Doposud jsme si Land Rovery kupovali, abychom díry na silnici nemuseli brát na vědomí, teď chce LR vyrábět auta, která se výmolů budou bát.
Mimochodem, taky jsem si myslel že i nová Disco Sport může mít adaptivní tlumiče MagneRide, a proto jsem si je zaškrtl v objednávce. Poté, co nebyl dodržen ani druhý termín dodání, jsem se dozvěděl, že auto s touto výbavou z důvodu nějakých nespecifikovaných (ale jistě závažných) problémů vůbec nelze vyrobit. V aktuálním ceníku na modelový rok 2016 už také tuto položku nenajdete. Jako náhradní řešení LR nabízí nové auto v září - bez aktivního podvozku a s "revolučním" Ingenium motorem, který vibruje a rachtá víc než ten starý. Děkuji, nechci.
10. 6. 2015 20:45
Re: Zas taková novinka to neni
Ake to bolo auto? Mozes dat link, bol by som zvedavy ako to fungovalo.
10. 6. 2015 20:32
Re: Zas taková novinka to neni
Mám a v porovnání s klasickým ABC to podle mne za moc nestojí. Ale jinou možnost nemáš, ABC bez toho nepořídíš a ten je pořád dobrý.

Jinak ta myšlenka nová není. Auto s podvozkem, který se snažil hlídat povrch vozovky před autem, sis mohl koupit před více než 25 lety. Jen tenkrát nepoužívali kamery (takže ten systém mohl fungovat i v noci nebo v mlze).