Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jak používat mlhovky? Tito řidiči to neumí správně

Marek Bednář
Diskuze (34)

Používání světel do mlhy není žádná věda, ale auto to za vás neudělá a zákon nevymyslí. Pojďte se podívat, jak se to dělat nemá.

Na podzim a v zimě vždy na silnicích vídáme dva protipóly řidičů a nedávné chladné dny to velmi krásně ukázaly. Na jedné straně jsou ti, kteří chtějí do písmene splnit § 32 zákona 361/2000 Sb. a zapnuli zadní mlhovky svého vozu, i když to nebylo potřeba, a na druhé ti, kteří všechno nechali na automatice a ani v poměrně husté mlze vzadu nesvítili vůbec.

Při každé mlze totiž potkáte zástupce obou těchto táborů – jak lidi, kteří věří, že za ně auto všechno vyřeší, tak i ty, kteří si ochotně nechají vypalovat sítnice vozem před sebou a sami budou oslňovat rudou září řidiče za sebou. Spojuje je jedno – rezignují na to, aby za volantem přemýšleli a používali osvětlení svého vozu ku prospěchu věci.

Video se připravuje ...

Ať říká zmíněný paragraf cokoliv, faktem je, že zadní mlhovky slouží k jediné věci – k tomu, aby bylo vaše vozidlo zezadu dobře vidět, pokud na to kvůli dešti, sněžení nebo husté mlze standardní obrysová světla nestačí. Pokud tedy vidíte auto před sebou na několik stovek metrů i bez mlhovek, máte jasno – ty zadní rozsvěcovat nepotřebujete. 

Naopak pokud je pár desítek metrů před vámi neprostupná „bílá tma“, vezměte osvětlení vozu do vlastních rukou a zapněte, co máte. Totiž, systém automatického řízení osvětlení vozu reaguje nikoliv na viditelnost, nýbrž na množství světla. A při mlze nemusí být množství světla menší oproti lehce zamračenému dni, třebaže pro lidské oko je viditelnost zásadně snížená. Proto auta sama nikdy neovládají světla do mlhy a proto v mlze často nezapnou ani potkávací světla.

V galerii najdete výběr řidičů, kteří zadní mlhovky nepoužili správně. Někteří jimi svítili, i když to nebylo potřeba, a jiní zase jeli „potmě“, třebaže by se lepší osvětlení jejich vozu – ne nutně mlhovky, často stačí i obrysová světla – opravdu hodilo. 

Marek Bednář
Diskuze (34)
Avatar - twistedTSD
14. 12. 2023 21:00
Re: 90 % řidičů používá mlhovky příliš mnoho
Teda ty jsi velmi poslušný ovčan.
Avatar - Roland Von Wagen
14. 12. 2023 19:58
Re: ja na takovyho blba pustim trvale dalkovy nez to zhasne
Včera mi na D1 těsně před nárazník najel z pravého kamion. Na mokru okolo nuly, ve 140 tacho nic moc. Tak jsem počkal, až se vrátí, zařadil jsem jsem před něj a sundal nohu z plynu. Nebrzdil jsem. Po pár probliknutích jsem se zase rozjel. Nevybržďuji. Ale rád dám ochutnat vlastní medicínu dementovi, co mě ohrozí. Třeba se jim někdy rozsvítí v těch jejich prázdných, bezohledných palicích.
14. 12. 2023 17:15
Re: 90 % řidičů používá mlhovky příliš mnoho
Já s ním taky souhlasím a jak říkám, plně respektuju jeho názor a už nikdy žádnou mlhovku za jízdy nezapnu. Ani kdyby nebylo vidět na půl metru. Přísahám. Tak raději za mnou nikdo v mlze nejezděte, díky.
Avatar - Barry Lyndon
14. 12. 2023 15:04
Re: 90 % řidičů používá mlhovky příliš mnoho
S harrachovskym policajtem souhlasím a to jsem tam ani nebyl. :-)
Avatar - Mokrous
14. 12. 2023 13:45
Re: Diskuse o mlhovkách
Jojo, včera to samý Olomouc, Brno atd... Všude vidět na půl kiláku, ale desítky dementů trvale jedoucích na mlhovky a člověk na tu zář musí čumět co pár metrů.