Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jak řídí herec Miroslav Donutil: Jako spolujezdec jsem povinen mlčet!

Tomáš Hadač
Diskuze (6)

V sedmdesáti je plný elánu. „Zrovna před chvílí jsem řídil na plné pecky,“ říká nám Miroslav Donutil, zatímco se připravuje na novou scénu. Na akci ve filmu Grand Prix, v níž si zahraje společně se Světem motorů.

Nohu přes nohu, kukuč elegána, a hlavně: vyzařuje z něj naprostý klid, jenž nakazí za pikovteřinu i plnou čekárnu osob s ADHD. Takhle vypadají naše první sekundy s (panem) hercem Miroslavem Donutilem, který nyní v severočeských Zákupech natáčí snímek Grand Prix – testosteronovou komedii nasáklou vůní benzinu pod taktovkou režiséra Jana Prušinovského. Mimochodem, až sedmdesátiletý držitel Českého lva poobědvá, vrhne se před kameru se Světem motorů. „Žádný jiný časopis, navíc s takovou tradicí, si ve filmu o autech představit asi ani nedokážu,“ zahajuje rozhovor někdejší člen činohry pražského Národního divadla.

Jak byste se definoval jako řidič?

Nula bodov. Já aktuálně nejezdím. Nevlastním ze zdravotních důvodů ani řidičský průkaz.

Tak tedy jinak: Jaký jste coby spolujezdec?

Takový navigátor, neboť moje žena málokam trefí. A co se týče osobního šoféra, tomu se do toho absolutně nepletu.

Co ve voze nejčastěji děláte?

Považuji se za pasivního spolujezdce, který sedí vzadu, čte si, pečlivě se připravuje na představení, studuje scénář, zapisuje si poznámky, anebo jen kouká z okna a kochá se.

Čili do stylu jízdy vůbec nemluvíte?

Jako spolujezdec jsem povinen mlčet!

Svět motorů 26-27 Svět motorů 26-27

Jak vzpomínáte na svou minulost za volantem?

Kdybyste viděli, kolik já toho odkroutil na silnicích. Potom mě však začalo omezovat zdraví. Ale zrovna před chvílí jsem řídil na plné pecky!

Šlo vám to?

Myslím, že naprosto v pohodě. Víte, já si na vesnici občas zajedu pro nákup, nebo se svezu kousek na skútru. Ale to se asi nemůže moc vytrubovat, že?

No… a co se týče nehod?

Mám jednu hodně negativní, vážně ošklivou zkušenost. Z dřívějška. Trefil nás pán, který se na rozdíl ode mě rozhodl jet na červenou. Napral do zadní části vozu, kde seděl můj malý synek. Auto se roztočilo. Zaplaťpánbůh jsme to všichni bez újmy na zdraví přežili. De facto nejpřekvapenější byl ten chlap, co to do nás napálil. Nebylo to příjemné…

Jinak nic?

Zrovna nedávno jsem nad tím přemýšlel a vážně ne. Za ta léta, co korzuju po natáčeních, vystoupeních, zájezdech a představeních, jsem nezažil téměř nic fakt špatného. Asi mám kliku. A taky jsem vždy byl v péči výborných řidičů. Můžu vás o něco poprosit?

Povídejte!

Z těch vynikajících řidičů bych rád vypíchnul svou ženu, přestože jsem tvrdil, že málokam trefí. I moji kluci jsou velmi šikovní. V podstatě se obklopuji samými motoristickými jedničkáři.

To zní jako idylka. Neříkejte, že se nenajde nic, co vás na chování Čechů na silnicích nevytočí?

Možná to je tím, že si jich nevšímám. Snažím se sám sebe nevykolejit.

A v zahraničí?

Kde jste zažil největší šílence? V Egyptě!

Co vyváděli?

Když jsem tam před lety jezdil taxíky, auta svištěla v osmi proudech. Přišlo mi, že bylo úplně jedno, kterým směrem, jakou rychlostí a čím jedete. Urážela se zrcátka, troubilo se ostošest, světla platila za přebytečný luxus. Přitom se na sebe smáli, byli z toho roztomile překvapeni a žádné větší karamboly jsem nezažil. Třebaže mi někdo před časem vysvětloval, že tahle nespoutaná divočina pomalu mizí. I když mi stačí i italská Neapol.

Viďte!

V jižních krajinách má člověk pocit, že se ti lidé musí pozabíjet, a stejně to tam nějakým záhadným způsobem funguje…

Miroslav Donutil

  • Český herec, bavič, moderátor a zpěvák se narodil 7. února 1951 v Třebíči. 
  • Vyrůstal ve Znojmě, většinu svého dětství ale prožil v Brně. 
  • Jeho rodiče byli ochotníky, on sám absolvoval brněnskou Janáčkovu akademii múzických umění. Už během studií působil v Divadle Husa na provázku, kde hrál mezi lety 1973 až 1990. Poté se stal členem souboru Činohry Národního divadla v Praze, kde setrval do roku 2013.
  • V roce 1998 získal Českého lva za nejlepší mužský výkon ve vedlejší roli ve filmu Pasti, pasti, pastičky. 
  • Z televizních a filmových rolí Miroslava Donutila je z poslední doby nejznámější postava svérázného beskydského lékaře Martina Elingera z šestnáctidílného seriálu Doktor Martin z roku 2015.
  • Preferuje temnější odstíny aut. Nově se stal ambasadorem elektrické Škody Enyaq.
  • S manželkou Zuzanou mají dva syny.
Tomáš Hadač
Diskuze (6)

Doporučujeme

Avatar - honzaHK
4. 7. 2021 22:05
Re: Donutila jsem viděl
:yes:
Avatar - KANKUNEN
4. 7. 2021 17:09
Re: Donutila jsem viděl
Fakt, nezjistil jsem si důvod, omluva.
Avatar - honzaHK
4. 7. 2021 13:41
Re: Donutila jsem viděl
Má epilepsii, proto neřídí ani nepije.

Jak moc musíš bejt zabedněnej, abys na třech řádcích předvedl chování, které zároveň kritizuješ?
Avatar - Midlosek
4. 7. 2021 13:13
Nevěděl jsem, že nemá papíry.
Jsem si myslel, že černého Superba IV kočíruje sám. Je to trochu rozporuplná osobnost a ne každý ho má úplně rád. To platí i mezi jeho hereckými kolegy.
Avatar - KANKUNEN
4. 7. 2021 10:05
Donutila jsem viděl
u Honzy Dědka, choval se tam jako by jel v X5 do Tater, jako hulvát hlavně směrem k Vágnerovi. 20 let nepije alkohol, to vypadá, že neznal svoji míru a ožral se.