Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jak se měří objem zavazadelníku? Je to jako tetris, ukazuje Škoda

Jan Zajíc
Diskuze (14)

Škodovka se zpravidla pyšní jedněmi z největších zavazadlových prostorů v dané třídě. Jak se ale takový kufr měří?

Na celý proces měření zavazadlového prostoru se můžete podívat ve výše přiloženém videu. Do kufru technici postupně rovnají normované zelené kvádry o objemu 1 litr, které mají rozměry 20 x 10 x 5 centimetrů a jejich skládání se řídí příslušnou normou ISO3832.

I když se to celé zdá poměrně jednoduché, má takzvané litrování zavazadlového prostoru svá úskalí. „Důležité je, že objem, který tam jednou narovnáme a podle normy pak udáváme v technických údajích k vozidlu, musíme být schopni kdykoliv pomocí normovaných kostek vyskládat znovu,“ vysvětluje základní zásadu opakovatelnosti měření Ladislav Kraus, jenž za vývoj zavazadlového prostoru zodpovídá.

Kostičky se do auta například nesmí cpát silou, i když drobná tolerance tu svým způsobem je. Koberec a čalounění určitou pružnost dovolují. Pravidla také určují, kam až se smí skládat podle toho, dle jaké varianty normy zrovna postupujete. Můžete objem měřit po hranu opěradel zadních sedadel nebo po kryt zavazadlového prostoru. Kryt však v žádném případě nesmí být kostkami nijak nadzvedáván.

„Prvotní návrh probíhá v počítači a v něm se simuluje i měření objemu. To může počítat program automaticky opět s využitím normovaných kvádrů, tentokrát virtuálních, nebo to i v počítači dělá člověk,“ vysvětluje Kraus. Je zajímavé, že následné skutečné měření díky zkušenostem techniků dosáhne o zhruba pět litrů většího objemu. Názorně nám to Škoda demonstruje na Enyaqu.

Jan Zajíc
Diskuze (14)

Doporučujeme

Avatar - Roland Von Wagen
20. 12. 2020 12:23
Kia v kufru.
Kvádříky Škoda, ale výbavu mají od konkurence.
19. 12. 2020 21:19
Kufr
Pekne,ale kdyz si osadka (4lidi i kdyz je auto pro 5,se nevleze) v aute nema kam poradne sednout je me velky kufr na nic
19. 12. 2020 21:17
Koncern VW přeborník ve lhaní objemu kufru
Na autosalon tv je článek o německém autoklubu,který přeměřil 71 modelů SUV to si přečtěte.I malé dítě pozná že kufr škody kamiq má méně než udávaných 400 litrů.Ve skutečnosti má jen 265 litrů.A např .VW Touareg má místo 810 jen 445 litrů.A Škoda Kodiaq nemá 650 ale jen 450 litrů.Je zajímavé že např. u Suzuki nebo Dacie objem přesně sedí....
Avatar - rohYpnol
19. 12. 2020 14:36
Re: Objem
Souhlas.
Avatar - Blue Sun
19. 12. 2020 11:22
Re: 3D skener
Myslím, že ten standard VDA přešel dokonce do ISO normy.