Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jak se převážejí orgány: Hraje se o každou minutu!

Tomáš Hadač
Diskuze (0)

Za úspěšným převozem orgánů stojí stovky telefonů, hraje se o každou minutu, dost závisí rovněž na povětrnostních podmínkách a schopnostech řidičů. Jak náročný proces vypadá?

Transport orgánů patří vůbec k nejsofistikovanějším činnostem. Podmínek pro zdárný převoz existuje celá řada. Dnes jsme si přijeli pro odpovědi do Brna, konkrétně do sídla Zdravotnické záchranné služba Jihomoravského kraje. Třeba se za malý moment dozvíme, že se játra, srdce, ledviny a spol. přepravují ve speciálních termoboxech při teplotě čtyř stupňů Celsia.

Klidně více

K přesunům orgánů používá jihomoravská záchranná služba Mercedes-Benz Vito s výkonem 140 kW. Kromě obligátních majáků, polepů, navigace a radiokomunikace s dispečinkem disponuje auto elektrickými výstupy pro napájení boxů. „Termoboxy ovšem mají i vlastní čtveřici vnitřních baterií, pokud by došlo k výpadku proudu,“ poznamenává hlavní sestra a vedoucí inspektorka provozu Romana Pochylá s tím, že během jedné cesty bývá na palubě i více orgánů. Vůbec nejvíce je doba transportu limitována u srdce. „To se bavíme o pouhopouhých čtyřech hodinách. Přičemž obecně jde o moment od přerušení krevního oběhu v těle dárce do doby obnovení krevního oběhu v těle příjemce,“ doplňuje Romana Pochylá.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Tomáš Hadač
Diskuze (0)

Doporučujeme