Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jak Škoda za socíku prodávala auta na západě? Prohlédněte si dobové katalogy

Jan Zajíc
Diskuze (2)

Vozy mladoboleslavské značky Škoda se za socialismu prodávaly také v kapitalistických zemích. Podívejte se, jak československá automobilka lákala zákazníky.

Západní prodejci škodovek (společně s Motokovem) se snažili kupce přesvědčit i prostřednictvím různých prospektů. Moc hezkou sbírku katalogů vlastní Josef Jureček, který její velkou část nahrál na web skoda-virt.cz a svolil, že dokumenty můžeme zveřejnit také my.

Prospekty z 80. let pocházejí z Francie, ze Západního Německa, Belgie, Nizozemska a Velké Británie. A nabízejí řadu zajímavostí.

Nejde jen o to, že si díky nim můžeme prohlédnout dobový marketing a klasické škodovky řady 742 (a odvozené kupé) nebo připomenout jejich technické údaje, ale připomenou nám i některé dnes už méně známé skutečnosti.

Například fakt, že ve Francii se Škody 105 musely prodávat s označením 1050. Tříčíselné označení s nulou uprostřed tam totiž má "chráněný" Peugeot. Mezi zajímavosti můžeme zahrnout také lehce upravený model pro nizozemský trh, který se chlubil lištami a pruhy po stranách karoserie.

Interesantní je i sportovně vyhlížející Škoda 130 GLX, kterou najdeme na titulní straně jednoho z belgických katalogů. Znalci jistě v galerii odhalí také model 120 GLS s prototypovými zadními světly.

V prospektech dále najdete rozebrané výbavy, srovnání jednotlivých variant nebo možnosti barevného lakování karoserie. A už tehdy se česká automobilka chlubila praktickými prvky a nabídkou zavazadlového prostoru.

Nechceme prozrazovat všechno, zajímavosti zahraničních katalogů byste si měli prozkoumat sami, v tom je to kouzlo. Tak do toho!

Jen ještě pro úplnost dodáváme, že jsme do galerie pro porovnání zařadili také jeden tuzemský prospekt z Mototechny.

Jan Zajíc
Diskuze (2)

Doporučujeme

Avatar - caliban
6. 10. 2021 01:07
Re: ceskyho motoristy pycha a sen
Pýcha a sen určitě ne. Spíše znouzectnost. A pokud si západoněmecký motorista koupil tohle, namísto čehokoliv vyráběného na západ od Berlína, z prostého důvodu, protože MOHL, tak dobře mu tak...
5. 10. 2021 22:30
ceskyho motoristy pycha a sen
zapadonemeckyho motoristy ostuda a nocni mura