Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jak zvládnou terénní elektromobily brodění? Rivian dokazuje, že se vody nebojí

Ondřej Mára
Diskuze (8)

Elektřina a voda nejdou zrovna dobře dohromady, terénní elektromobily se však brodění čas od času nevyhnou. Naštěstí by to ale neměl být problém.

Většina dosud představených elektromobilů patří spíše mezi městské a příměstské vozy, což platí i pro většinu módních elektrických SUV a crossoverů. Ostatně pohon všech kol obvykle dostávají až v nejvyšších výbavách a mnohdy jim pomáhá spíše v dynamice, než prostupnosti terénem.

K výjimkám se ale řadí vozy představované v rámci rostoucího segmentu elektrických pick-upů, které by měly v praktickém světě zastávat pestrou paletu úloh a rolí. Od aut pro každodenní ježdění, přes pracanty až po společníky na dobrodružstvích mimo zpevněné silnice.

Ostatně tak bývá často prezentován i elektrický pick-up Rivian R1T, ke kterému automobilka nabízí dokonce i kompaktní skládací kuchyňku do prostoru mezi korbou a kabinou nebo prakticky skládací stan. Pro jízdu v terénu je pak vůz vybaven řadou šikovných funkcí, včetně možnosti otočení se na místě pomocí tzv. „tank turn“, kdy se kola na pravé a levé straně roztočí v opačném směru.

Často se ale nabízela otázka, jak si elektrické teréňáky poradí s vodou, kterou je mnohdy potřeba přebrodit. RJ Scaringe, CEO společnosti Rivian, ovšem nabídl prostřednictvím Twitteru jednoduchou odpověď. Zveřejnil totiž video, na kterém se technici Rivianu projeli vodní nádrží.

Vlna tlačená před vozem sahala prototypu téměř po úroveň hlavních světlometů, zatímco na bocích voda spolehlivě převyšovala pneumatiky a sahala až téměř k podběhu. Cílem testu přitom mělo být ověření, zda se do vozu nedostane voda a zda zůstane plně funkční. A zkouškou R1T evidentně prošel.

Přesnou výšku hladiny sice z videa nezjistíme, společnost Rivian ovšem uvádí, že pick-up R1T by měl zvládnout brodění až do 0,9 metru. Kolegové z InsideEV’s, kteří na video upozornili, pak odhadují, že vůz během testu brodil do hloubky cca jednoho metru. Schopnost brodit při hloubce téměř jednoho metru je ovšem jen jednou z mnoha působivých vlastností Rivianu R1T.

Video se připravuje ...

Vůz poháněný čtveřicí elektromotorů slibuje akceleraci z 0 na 100 km/h za cca 3 sekundy, ve vrcholné verzi by měl mít dojezd přes 644 kilometrů, utáhne téměř 5 tun a díky podpoře rychlonabíjení může u výkonné nabíječky nabídnout dojezd dalších cca 225 km už po 20 minutách.

Uvedení modelu na trh bylo původně naplánováno již na červenec tohoto roku, nakonec však bylo přesunuto až na letošní září. Nedlouho po pick-upu Rivian R1T by pak na trh mělo dorazit také odvozené SUV R1S se třemi řadami sedadel a podobnými technickými parametry.

Ondřej Mára
Diskuze (8)

Doporučujeme

3. 9. 2021 12:26
Re: Tesla
Přesně tak. Vpodstatě je to krásný test pro nějakého Pepíka z Prahy, který si koupí velký pickup aby si pofrajeřil. Teď může večer u Birellu ukázat tento článek kamarádům, jak skvěle nakoupil.
Ale ve skutečnosti totální vodotěsnot bude vyžadovat někdo, kdo má auto jako pracanta. A takové auto dostane během svého života zespod takovou čočku, že nevěřím, že by si uchovalo totální těsnost třeba po 5 letech služby. A na rozdíl od Pepíka, který už má auto odepsáno na daních a běží pro další, od tohoto pracanta se bude očekávat, že ještě bude plnit službu dalších 10 let.
1. 9. 2021 21:22
Re: Tesla
Tak asi co udelas s baterkama v EV?
Utesnis to, aby tam netekla voda zejo.

Tj kazdy EV bude budto hned pri prvnim desti vyzkratovany anebo bude v podstate totalne odolne vuci vode ikdybys to potopil cely.
Avatar - Beefcake
1. 9. 2021 13:51
Re: Tesla
Ty si za tie nezmysly plateny?
Avatar - Barrichello
1. 9. 2021 13:07
Re: Tesla
až projedou na sibiři takovou vodou to co zil 157, tak přijd :-) A ideálně při stáří 50 let jako maj ty ZILy
31. 8. 2021 20:42
Tesla
Ony to celkem zvládají i Tesly. Na Youtube je dost videí, kde se různé modely brodí hloubkou, kde by si jiná běžná auta už nabrala do sání. Jestli to někam nenateklo a jestli nebudou nějaký potíže později už je jiná písnička :-)