Jaká je ideální velikost garáže?

Komerční prezentace

Zvažujete pořízení nové garáže a nevíte si rady s její velikostí? Minimum určuje norma. Optimální rozměry z hlediska komfortu jejího užívání jsou však větší.

Minimální rozměry určuje norma

Pokud stavíte garáž novou, nastudujte si normu ČSN 73 6058. Určuje vzdálenost vozidla od stěn garáže, vrat a dalších vozidel v garáži. Tato norma však určuje minimum. Pokud máte možnost, doporučujeme vybudovat garáž větší. Usnadní vám průchod okolo vozidla, nakládání a případnou údržbu automobilu. Dle normy by mělo být mezi stěnou a bokem vozidla ze strany řidiče 0,6 – 1 m. V tomto rozměru se zohledňuje délka vozidla. Pamatujte na to, že garáž stavíte na dlouhou dobu. Ve stáří se vám bude prostorem 0,6 m nastupovat velice obtížně. Ze strany spolujezdce je tato vzdálenost ještě nižší, a to 0,25 – 0,5 m. Nasoukat se do auta takto vzniklou mezerou je prakticky nemožné, proto se nevyhnete tomu, že spolujezdec bude muset nastoupit a vystoupit z vozidla mimo garáž. Před čelem vozidla je nutné dodržet 0,5-0,8 m a v zadní části nezávisle na délce vozidla 0,5 metru.

Ilustrační foto Ilustrační foto

Ideální rozměry garáže pro jedno auto

Při plánování garáže raději počítejte s doporučenými hodnotami. Tyto hodnoty jsou dimenzovány na větší automobil. Šířku vozidla počítejte 1,9 m, délku 5 m a výška většinou nepřesáhne 2 metry. V modelovém příkladu na nejprodávanější české Octavii vychází optimální rozměr garáže 3 x 6,2 m.  Výška garáže se odvíjí o výšky vozidla i minimální výšky garážových vrat. Minimální výška garážových vrat je 2 metry. Výška stropu garáže tedy musí být o něco vyšší. V případě vyššího vozidla musí být nad vozidlem v místě garážových vrat mezera minimálně 20 cm. Pokud si chcete tyto vzdálenosti představit, zaparkujte blízko zdi tak, aby se vám z vozidla dobře vystupovalo a tento rozměr si přeměřte.

Ilustrační foto Ilustrační foto

Více aut v garáži

Dle normy by mezi vozy stojícími vedle sebe měla být mezera minimálně metr.  Když připočítáme i boční vzdálenost mezi vozidly a stěnami garáže šířka dvojgaráže by s ohledem na velikost vozidel měla být 4,6 – 5,2 m. Pokud stojí auta za sebou, tak rozestup musí být minimálně 50 cm.

Komerční prezentace
Autorizovaný prodej Servis osobních aut Autobazary Pneuservisy Náhradní díly