Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jawa Chic: český smart pro patnáctileté

Libor Zezulka
Diskuze (62)
Na výstavě Motocykl se předvedlo i nové vozítko od Jawy. Český „smart“ poskládaný z mnoha různých komponentů mohou řídit už patnáctiletí.

Byla jenom otázka času, kdo s podobným nápadem přijde dřív. Touha řídit vlastní stroj žene stovky patnáctiletých mladíků do autoškol, aby mohli po složení řidičských zkoušek osedlat vlastní motocykl. Možnost řídit automobil byla ještě nedávno mladším než osmnáctiletým zapovězena. Díky novému dvoumístnému vozu od Jawy může mládež vyrazit na vozovky.

S mini autíčkem Jawa Chic (specifikace odpovídají motocyklu), přezdívaného český smart, jsme se poprvé setkali na výstavě Motocykl v Praze, kde zpestřil prezentaci tradičního českého výrobce. Už na první pohled poznáte v autíčku zvláštní mix komponentů, které charakterizují vesměs straší modely různých značek. Například přední světlomety pochází z VW Golf čtvrté generace, jsou tu i prvky z Méganu a dalších.

Díly se zasazují do plastové karoserie a společně vytváří docela zajímavý celek. Přední část ovládly už zmíněné světlomety z golfu, z bohu vynikne velmi krátká délka a téměř nulové přední a zadní převisy. Po otevření dveří na nás dýchnul svět levných materiálů. Plasty použité v interiéru jsou tvrdé a nejen povrchovou úpravou skutečně připomínají spíše motocykl než automobil.

O přehlednosti nelze v tomto případě pochybovat, důležité ovladače jsou po ruce a nic nebrání jejich obsluze. Místo řadící páky vyrůstá z palubní desky volič převodovky. Sedadla jsou z kategorie měkčích, ale poměrně komfortních. Pod kapotou pracuje dvouválcový čtyřtaktní naftový motor Lombardini s objemem 505 cm3 poskytující výkon celé 4 kW.

Motor dokáže 349 Kg těžké autíčko rozhýbat na maximální rychlost 44,5 km/h, což znamená, že mládež v místech prostých jiných omezení nepřekročí dovolenou rychlost. Výbava Jawy Chic zahrnuje například elektrické otevírání oken, centrální zamykání s dálkovým ovládáním, přední a zadní mlhové světlomety, za příplatek je možné pořídit i takovou vymoženost jako parkovací senzor.

Bohužel cena českého smartu není nikterak lidová a to nejen pro tuzemské zákazníky. V Itálii kompletované vozítko (výroba se má přesunout do Česka) stojí pořádný balík i na západoevropské poměry. Za požadovaných téměř 250 000 Kč bez DPH je totiž možné pořídit pořádný kus auta. Na druhou stranu, šestnáctiletí mají smůlu.

Tímto článkem náš zájem o Jawu Chic rozhodně nekončí. Český smart si už brzo půjčíme na test.

Libor Zezulka
Diskuze (62)