Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jawy se neupravují jen v Česku. Podívejte se na několik zajímavých ukázek ze světa

Jan Zajíc
Diskuze (1)

Motocykly Jawa samozřejmě nejsou oblíbené jen u nás. Je známou skutečností, že aktuálně motorky této značky zažívají velký úspěch v Indii, tradiční výrobce má ale fanoušky i v jiných částech světa.

S popularitou pak souvisí i existence lidí, kteří stroje od Jawy různě upravují. Nebo minimálně modifikace a vlastní verze navrhují.

Samotná indická Jawa dokonce nedávno na sociálních sítích zveřejnila výzvu, v níž vybídla fanoušky, aby navrhli vlastní "custom" Jawu. A nejlepší vize, mezi nimiž se objevily projekty café racerů, scramblerů i cestovních mašin, následně ocenila. Vybrané obrázky z této sympatické soutěže najdete v galerii.

Vítězem se každopádně stal Soheil Kalarickal, který navrhl café racer na základě modelu Forty Two. Do finále se ještě probojovali Milind Solanki s dobrodružně vyhlížejícím bikem a Shri Lohar, který z Jawy udělal sportovní scrambler.

Zajímavá soutěž nám navíc vnukla nápad podívat se po skutečných custom motorkách značky Jawa, tedy nikoliv jen návrzích. A ideálně mimo Českou republiku. Náš výběr najdete v galerii.

Prohlédnout si v ní můžete motocykl s retro tvary, který postavila londýnská firma Bolt Motorcycles ve spolupráci s britským zastoupením českým pivovarem Budvar. Výsledek má připomínat Jawy z let 30. až 60. Jako základ ovšem posloužil exportní model ČZ 250/485. Zajímavé je, že motorka se v roce 2018 byla podívat v pivovaru v Českých Budějovicích, kam dojela po svých z Londýna.

Dva pozoruhodné motocykly s logem firmy Jawa vznikly také na Ukrajině. První, minimalistický černý bike s chromovanou nádrží, postavila dílna Doze Garage, bobber s patinou pak stvořil úpravce říkající si Cranberry.

A jako perličku můžeme připojit podivně upravenou Jawu 350 od německé firmy Urban Motor. Ta má zřejmě připomínat staré motorky určené k dosažení co nejvyšší rychlosti.

Jan Zajíc
Diskuze (1)

Doporučujeme

23. 7. 2020 13:05
Hmm
Po dlouhý době něco s prvky jawa, co vypadá fakt dobře :yes: