Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jay Kay se zbavuje dalšího auta, prodává svůj brutální Aston Martin V8 Vantage X-Pack

Filip Melich
Diskuze (0)

V roce 1989 vyrobený Aston Martin V8 Vantage vybavený vyhledávaným balíčkem X-Pack jde do prodeje. Dříve patřil Jay Kayovi, nyní může být váš.

Na prodej se objevil Aston Martin V8 Vantage s manuální převodovkou z roku 1989, který je vybaven továrním balíčkem úprav V580X, známým spíše pod názvem X-Pack. Kromě vyššího výkonu ve srovnání se sériový modelem V8 Vantage je prodávaný exemplář zajímavý tím, že je jedním z pouhých dvou takto vybavených vozů s řízením vpravo a lakovaných černou barvou Litchfield Black Metallic. A co víc, patřil zpěvákovi skupiny Jamiroquai, známému petrolheadovi Jay Kay.

Vizuálně Aston Martin V8 Vantage X-Pack poznáte podle rozšířených podběhů kol, vyboulené kapoty a rozměrnějšího předního nárazníku. Pravděpodobně nejznámějším poznávacím znamením je pak krytá čelní maska. Tu se však někteří majitelé rozhodli vyměnit za tradičnější provedení s mřížkou.

Tak nebo tak, modely V8 Vantage vybavené balíčkem X-Pack jsou vzácné a vznikly v pouhých několika stovkách kusů. Prodejní inzerát ale hovoří o tom, že exemplář na fotkách je jedním z pouhých 95 vyrobených kusů. Není ovšem zřejmé, jakým způsobem prodávající k tomuto číslu došel – zda bral v potaz jen vozy s pravostranným řízením, nebo zohlednil jiný faktor.

Modely V8 Vantage X-Pack byly nabízeny také s automatickou převodovkou, avšak prodávaný exemplář je vybaven pětistupňovým manuálem typu dog-leg , kde se první převodový stupeň řadí doleva a dolů. Pod kapotou pak pracuje 5,3litrový vidlicový osmiválec vybavený čtveřicí dvoukomorových karburátorů od společnosti Weber, písty od Cosworthu, závodními hlavami válců od Nimrodu a většími ventily. Prodávající výkon motoru udává hodnotou 322 kW (438 k).

Hudebník Jason Kay je známý tím, že svým vozům poskytuje perfektní péči, ale nebojí se je zároveň vytáhnout z garáže. Nejde tedy o žádnou garážovou královnu, přesto je ve velmi dobrém stavu. Dle odometru tenhle Aston Martin V8 Vantage za svůj život ujel přes 37.400 mil, tedy přes 60.000 kilometrů.  

S balíčkem X-Pack se model V8 Vantage vyráběl mezi roky 1986 a 1989, což z prodávaného exempláře činí jeden z posledních vyrobených kusů. Prodejce v inzerátu za auto žádá 399.995 liber, což v přepočtu činí téměř 11,6 milionů korun.

Video se připravuje ...

Filip Melich
Diskuze (0)

Doporučujeme