Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Je hotovo: 911 bude poslední Porsche se spalovacím motorem

Ondřej Mára
Diskuze (15)

Značka plánuje postupnou elektrifikaci svých modelů, řada 911 však zůstane poslední se spalovacím motorem.

Není tajemstvím, že i značka Porsche, podobně jako většině německých (nejen) prémiových značek, plánuje postupnou elektrifikaci svých modelů. Ostatně do roku 2030 by až 80 % prodejů měly tvořit právě elektromobily. Ikonický sportovní model 911 si však spalovací motor udrží co nejdéle, uvedl v rozhovoru pro Reuters jeden z vysokých manažerů značky.

Naší strategií je v první řadě přechod na elektromobilitu a… budeme vyrábět 911 co nejdéle se spalovacím motorem,“ uvedl pro Reuters Karl Dums, lídr týmu Porsche e-fuels.

Video se připravuje ...

Právě syntetická e-paliva, do kterých značka výrazně investuje, by mohla být řešením, jak udržet model 911 se spalovacím motorem ve výrobě co nejdéle. Společnost spolufinancovala výstavbu velké továrny na výrobu syntetických e-paliv HIF Global v Chile, do budoucna pak plánuje postavit v USA největší závod na výrobu syntetických e-paliv.

Připomeňme, že syntetická e-paliva se vyrábí ze zachyceného CO2 a obnovitelně vyrobeného vodíku. Během spalování e-paliv, což by mělo být možné v klasických motorech bez úprav, se pak pouze znovu uvolňuje již zachycený CO2. Uhlíkově by tak proces měl být neutrální.

Cíle značky, tedy prodávat do roku 2030 z 80 % elektromobily, přitom nezní nereálně. Prvním novým elektromobilem po Taycanu by se mělo stát SUV Macan, po kterém bude následovat sportovní 718 a následně bestseller SUV Cayenne. Modelová řada 911 přitom podle šéfa e-fuels týmu tvořila za rok 2022 kolem 13 % prodejů, takže pro ni zbývá ještě dostatek prostoru.

Ani řada 911 se však do budoucna nejspíš nevyhne přinejmenším částečné elektrifikaci. Stávající řadu 911 brzy čeká modernizace v polovině životního cyklu, přičemž v druhé polovině tohoto desetiletí by se podle různých zvěstí mohla řada 911 představit i s klasickým hybridním pohonem. Zatím jde pouze o spekulace.

Syntetická e-paliva, o kterých se v poslední době mluví jako o další šanci pro spalovací motory, pak nemusí být všespásná. Automobilky totiž už ve velkém investovaly do elektrifikace a segment e-paliv tak přitahuje méně investorů. Ti navíc přichází především z oblasti leteckého průmyslu, kde by e-paliva mohla dávat větší smysl.

Existuje tedy možnost, že se e-paliva stanou v budoucnosti spíše okrajovou záležitostí, určenou především pro prémiové sportovní vozy, jako je Porsche 911 – ať už nové či minulých generací. Ostatně značka již v minulosti naznačila, že chce svým zákazníkům umožnit provoz i starších vozů. Cena e-paliv je navíc v současnosti poměrně vysoká a bude nejspíš ještě nějakou chvíli trvat, než se stanou běžně dostupnými.

Ondřej Mára
Diskuze (15)

Doporučujeme

Avatar - .StenLi.
31. 7. 2023 10:30
Re: Zajímalo by mě....
Na zakladke nam vysvetlili fotosyntezu a ako rastliny funguju bez CO2 z fosilnych paliv, ako im ho vyrabaju v stale rastucom nadbytku vsetky zivocichy, ako ho ukladaju a po uhynuti rastliny sa naspat vracia do kolobehu, opat bez spalovakov. Pridavanie GHG a karcinogennych emisii s Euro6d spalovakmi nic nevyriesi, kedze ludstvo potrebuje nulove, az negativne emisie na vyriesenie klimatickeho stavu. Ak uz chceme zavedenie prisnejsich emisnych noriem, preco rovno nevyzadovat v EU prisnejsie normy China 6 a 6b?
Avatar - .StenLi.
31. 7. 2023 10:22
Re: Zachycení CO2
Jen do skleniku? A kam by si ho este chcel pustat?
28. 7. 2023 12:38
Re: Zachycení CO2
Tak samozřejmě jak kde. Teplota taky nestoupá všude (stejně). Někde bude pršet méně, jinde více. Globálně ale množství srážek poroste. Tam, kde neprší nebo nebude pršet, se lidé musí adaptovat nebo odejít. Ostatně tak to bylo vždycky. Když postupovalo zalednění a ledovce, lidé se stahovali jinam. Kde bude sucho nebo bude stoupat mořská hladina, tak se lidé přesunou.
28. 7. 2023 12:09
Re: Zachycení CO2
Jak kde....

https://www.irozhlas.cz/…e_2209121536_ako

Sucho spojene s globalnim oteplovanim je palcivy problem i u nas.
28. 7. 2023 10:44
Re: Zachycení CO2
Je chyba CO2 zachytávat a pouštět ho jen do skleníku. Vyšší teploty znamenající vyšší množství srážek společně s vyšší koncentrací CO2 jsou naopak ideální kombinací pro růst biomasy. CO2 totiž působí jako hnojivo. Čím víc CO2, tím lépe - budou vyšší výnosy.